Smart innovation in Smartcafé

10/11/2020 - 16:0010/11/2020 - 17:00

Het lijkt dubbelop, “smart innovation”. Innoveren is toch al slim? Toch niet helemaal. Als een innovatie zo slim is dat die meerdere doelen dient, of dat de innovatie niet alleen de producten maar ook het productieproces zelf slimmer maakt, dan noemen we dat smart innovation. Hierover gaat het Smartcafé in De Liemers op 10 november. Het wordt vooral een digitaal smartcafé. Mocht het met corona de goede kant opgaan, dan zal ook een klein aantal mensen het Smartcafé kunnen bijwonen.

Aan tafel bij Marieke op de Weegh en Jan-Willem Vos worden uitgenodigd: ATAG, DCD, Tevel en Kinkelder Metal Solutions. Voor deze vier bedrijven geldt dat zij op uiteenlopende manieren met smart innovation bezig zijn. 

Produceren as-a-service

Het gaat bijvoorbeeld om produceren ‘as-a-service’, waardoor het product eigendom blijft van de fabrikant. Het gevolg daarvan is dat je producten anders gaat ontwerpen en maken, waardoor ze nauwelijks meer kapotgaan. Maar het betekent ook dat het belang van repareren toeneemt en dan zijn producten die je modulair samenstelt veel handiger. Je kunt dan namelijk modules vervangen als er eentje stuk gaat. Daarnaast kun je veel meer verschillende producten maken, door de samenstelling van de modules te veranderen. Hierdoor produceer je veel duurzamer.

Een cirkelzaagblad om metaal te zagen zo produceren dat je de kwaliteit voortdurend kunt monitoren, is ook een voorbeeld van smart innovation. Met deze ‘inline’ inspectie, zorg je ervoor dat het product gegarandeerd voldoet aan de specificaties zonder foutmarge. Dan maak je het productieproces zelf veel slimmer, want het zorgt voor veel minder uitval en steeds dezelfde hoge kwaliteit. 

 

Online
RCT Gelderland
Meer informatie en aanmelden