Nieuws & Blogs

6 Smart Industry trends voor 2020 die je in de gaten moet houden

De ontwikkelingen binnen Smart Industry gaan razendsnel. In 2019 maakte onder andere de cobotisering en 3D printing hun grote debuut. Steeds meer ondernemers zagen de meerwaarde in van deze technologieën en gingen ermee aan de slag. Maar hoe zit dat met 2020? Welke trends moet je als ondernemer uit de maakindustrie in de gaten houden? BOOST geeft jou 6 Smart Industry trends in 2020 om op te letten!

1. Hyper-automatisering

Taakautomatisering wordt in 2020 naar een nieuw niveau getild: hyper-automatisering. Met hyper-automatisering wordt Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) toegepast om processen te automatiseren. Een bedrijf heeft verschillende processen. Denk aan het productieproces van het maken van een fiets. Of het voorraadbeheerproces van de voorraad. Deze manier van automatiseren is effectiever dan de traditionele automatiseringsmogelijkheden. Door inzet van hyper-automatisering ontstaat vaak een digital twin van de organisatie. Een digital twin geeft organisaties de mogelijkheid in beeld te krijgen hoe functies en processen met elkaar samenwerken om de economische toegevoegde waarde van het bedrijf te vergroten. Economisch toegevoegde waarde is de waarde die het bedrijf bijdraagt aan een product of dienst.

2. Autonome uitvindingen

Autonome uitvindingen zijn fysieke apparaten die functies automatiseren wat eerder werd uitgevoerd door de mens. Dit doen zij door kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld van een autonome uitvinding is de robot of de drone. Naarmate de technologische mogelijkheden zich verbeteren, de sociale acceptatie ervan groeit en de overheid het toelaat, zullen er steeds meer autonome uitvindingen worden ingezet binnen de industrie. Er is een constante ontwikkeling van autonome uitvindingen. Ook in 2020 worden er weer veel nieuwe technologieën verwacht die de processen binnen maakbedrijven kunnen optimaliseren.

3. Edge

Edge wordt steeds belangrijker voor de industrie. Edge is de technologie die het mogelijk maakt draadloze apparaten met elkaar te verbinden. Zoals 4G. Door de steeds geavanceerdere en gespecialiseerde computer resources is er meer bandbreedte nodig. Hiermee bedoel ik complexe apparatuur zoals robots, drones en operationele systemen. Dit maakt dat er steeds meer edge nodig zal zijn. De komst van 5G zal een groot verschil gaan maken voor maakbedrijven. 5G is namelijk 20 keer zo snel als 4G en heeft een lage latency, wat inhoudt dat er weinig vertraging is van data. 5G is erg gunstig voor robots en augmented reality.

4. Artificial Intelligence en online veiligheid

Artificial Intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, en Machine Learning (ML) worden steeds meer gebruikt in de productieprocessen bij maakbedrijven. Hierdoor ontstaan veel kansen voor hyperautomatisering en gebruik van autonome uitvindingen. Maar deze ontwikkeling heeft ook zijn risico’s. Steeds meer bedrijven maken gebruik van Internet of Things (IoT), cloud computing of verbonden systemen in slimme ruimtes. Hierdoor ontstaan er meer plekken waarop een organisatie (digitaal) kan worden aangevallen. Naar verwachting zullen vaste toepassingen van kunstmatige intelligentie zich vermenigvuldigen in 2020. Het is daarom belangrijk dat bedrijven op tijd potentiële AI-aangedreven beveiligingsrisico’s monitoren en weten hoe zij hier op moeten inspelen om grote problemen te voorkomen. 

In 2020 zal worden gezocht naar een balans tussen kunstmatige intelligentie, de strikte privacywetgeving en big data. Momenteel worden veel AI-toepassingen gevoed met klantgegevens. Een AI-toepassing die tegenwoordig bijna iedereen wel gebruikt is een virtuele assistent zoals Siri of Google Now. Om deze gegevens goed te kunnen beschermen, moeten er nieuwe (AI) beveiligingsvormen komen. Als dit niet gebeurt, kunnen hackers via nieuwe wegen aan gevoelige gegevens komen. Echter, werkt dit twee kanten op. Artificial Intelligence gaat dus ook steeds meer meerwaarde hebben op gebied van cybersecurity voor de bedrijven zelf. 

5. Circulair

De begrippen duurzaam produceren, circulair ontwerp en circulaire businessmodellen worden steeds vaker genoemd binnen de industrie. Veel maakbedrijven zijn zich bewuster van hun ecologische voetafdruk en willen -of zijn- hier mee aan de slag. Met ecologische voetafdruk bedoel ik hoe groot stuk aarde het bedrijf verbruikt in hun productieproces. In 2020 zal er nog meer aandacht komen voor circulariteit binnen de maakindustrie en zullen nog meer bedrijven aan de slag gaan met hun ecologische voetafdruk.

6. Blockchain

Blockchain zorgt ervoor dat de gegevens van een transactie transparant en decentraal worden vastgelegd. Dat betekent dat ze verdeeld worden over verschillende computers in het netwerk en de gegevens niet gemanipuleerd kunnen worden op één enkele locatie. Naast transacties heeft de blockchain-technologie ook potentie voor identiteitsbeheer. Blockchain is nog lang niet volgroeid vanwege technische problemen, schaalbaarheid en interoperabiliteit (communiceren en interacteren met andere systemen). Desondanks kan blockchain een aanwinst zijn op het gebied van veiligheid en winstgevendheid.

 

Kortom, in 2020 staan ons weer vele mooie ontwikkelingen te wachten. Niet alleen spelen er technologische ontwikkelingen, maar ook ontwikkelingen op gebied van duurzaam ondernemen en cybersecurity. Op welke trend speel jij in?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

* indicates required
Email Format