Nieuws & Blogs

Blog: Focus op “Core Business” mogelijk door ERP

Met de groei van een bedrijf ontstaat er ook een groei aan informatiestromen en werkprocessen. Offerte aanvragen, ordercalculaties, bestellingen, productieplanning, het vergt tijd en vereist een goede communicatiestructuur. Op een dag realiseer je je dat jouw medewerkers de helft van de tijd bezig zijn met het vastleggen van gegevens en dat is nu precies wat niet de bedoeling is.

Sinds een paar jaar is Klein Klouwenberg Boon, kunststof- en metaalbewerking, bezig met het digitaliseren van haar werkprocessen. Medewerkers moeten kunnen doen waar ze goed in zijn; producten maken. Wat doe je dan met al die gegevens die ook vastgelegd moeten worden om het werkproces zo efficiënt, goed en flexibel uit te voeren? Digitaliseren!

Klein Klouwenberg Boon; kunststof- en metaalbewerking in enkele stuks en kleine series

Klein Klouwenberg is in 1924 begonnen in Deventer. In een kleine werkplaats met een conventionele draai- en freesbank aan de rand van het centrum van Deventer. In deze werkplaats zijn in de loop der jaren diverse mensen opgeleid tot vakmensen, waaronder Eric Jongetjes en Arjan Wiggers. Zij kregen de kans om in 1997 het bedrijf over te nemen.

In de loop der jaren groeide de behoefte naar verdere uitbreiding. In 2011 werd een partner gevonden in Boon Metaalbewerking onder leiding van Michel Wesselink. Zo is Klein Klouwenberg Boon ontstaan. Deze samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen: het machinepark is uitgebreid en vakmensen worden toegevoegd aan het team van draaiers en frezers. Het bedrijf is gespecialiseerd in kunststof- en metaalbewerking en produceert met name enkel stuks of kleine series. Arjan, Michel en Eric werken elke dag mee op de werkvloer zodat zij hun vakkennis en ervaring kunnen overdragen.

Digitaliseren met ERP

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Alle gegevens (data) van de verschillende afdelingen worden opgeslagen in een centrale database, waardoor ze altijd voor iedere medewerker inzichtelijk zijn. Omdat een ERP programma uit kleine deelprogramma’s of modules bestaat, is de implementatie gefaseerd mogelijk. Voor maakbedrijven zijn de ERP modules inkoop, verkoop, bewerking, productie en productiviteit de belangrijkste modules om de onderliggende processen te automatiseren.

“Een beperkt aantal modules gebruiken van een ERP pakket is de start geweest met het werken met het pakket, vertelt Arjan Wiggers, één van de eigenaren van Klein Klouwenberg Boon. De gegevens van je klanten, je artikelen of eindproducten en de te bewerken materialen zijn je eerste waardevolle data om centraal beschikbaar te maken. Daarna kijk je naar je processen.

“ik zie dat als een treintje, je begint in het midden en je bouwt uit naar links of naar rechts”

Het uitgangspunt bij de implementatie van ERP is altijd de medewerker. Alles wat we doen moet ter ondersteuning zijn aan het werk waar onze medewerkers goed in zijn en dat is producten maken. Onze volgende stap is de introductie van “Shop Floor”. Dit is een applicatie waarmee medewerkers altijd up-to- date inzicht hebben in het uit te voeren werk. 100% papierloos. Via een touchscreen op de productievloer weet men exact welke werkzaamheden aan een order moeten worden uitgevoerd. Iedereen kan direct zien wat de status is, van de voorbereiding tot de productie van de order en dat voorkomt fouten en miscommunicatie. We hopen dit proces in januari ’22 ingericht te hebben en dan te gaan vullen met data. Dan gaat het treintje ook echt rijden!

Van archief naar bruikbare data

De klanten van Klein Klouwenberg Boon vragen vaak om herhalend werk. “Eén van de speerpunten van onze dienstverlening is dat wij altijd alle informatie van vorige orders in ons archief bewaren. Geregeld krijgen we de opmerking: “hetzelfde product dat je de vorige keer voor ons gemaakt hebt.” Hoe makkelijk is het dan om dit met éen druk op de knop naar voren te halen en direct als order in te voeren.

Automatiseren van bedrijfsprocessen kost veel tijd en energie, zeker voor een klein bedrijf. Vaak zijn er maar 1 of 2 mensen bezig met de implementatie en kun je door de bomen het bos niet meer zien. Hulp van een externe consultant kan makkelijk zijn, maar uit ervaring weet Arjan dat consultants veel weten over het systeem, maar te weinig van jouw bedrijf en je medewerkers en moet jezelf veel energie en tijd steken in het inrichten van het systeem.

“Op dit moment zitten we midden in de trein. De werkvoorbereiding ziet de orderbonnen digitaal waardoor we groen licht krijgen als alles klaar is voor de productie. Daarbij houden wij overzicht wat er nog ingepland moet worden en weten we de status van de voorraad materialen”

En hoe krijg je je medewerkers betrokken en enthousiast? Arjan weet het antwoord: “Bij ons werken veel MBO’ers metaal, dit zijn techneuten met passie voor hun vak en weinig tot geen affiniteit met administratieve processen. Omdat we zelf, als directie, ook meewerken op de vloer staan we op gelijke voet met onze medewerkers en weten we wat er speelt. We denken vanuit het nu, wat zijn de huidige processen en werkzaamheden, kunnen we het systeem platslaan en een exacte digitale kopie maken van deze werkzaamheden.”

“Hou het concreet en laat weg wat je niet nodig hebt!”

Meer informatie?

Voel jij ook de behoefte om in de onderneming aan de slag te gaan met digitalisering? BOOST houdt regelmatig webinars en trainingen om ondernemers enthousiast te maken om te kiezen voor SMART Industrie.

BOOST