Nieuws & Blogs

De verschillen tussen de industriële revoluties en industrie 4.0 wat is dat nou?

Smart Industry wordt ook wel industrie 4.0 genoemd. Dit wordt gezien als de vierde industriële revolutie. Het leidt naar slimme fabrieken. Maar wat houden de verschillende industriële revoluties nu precies in? In deze blog zet ik de 4 industriële revoluties voor jou op een rijtje.

Industriële revolutie 1.0

Het begon allemaal bij de eerste industriële revolutie in 1750. De komst van de stoommachines zorgde ervoor dat de productie omhoog kon. Menselijke handelingen konden mechanisch worden uitgevoerd waardoor de productiesnelheid aanzienlijk versnelde en productiekosten daalden. Hierdoor fuseerden veel werkplaatsen samen tot grote fabrieken om de machines gezamenlijk te kunnen betalen. 

Industriële revolutie 2.0

De komst van nieuwe technologieën zoals elektriciteit, de verbrandingsmotoren en de radio zorgde voor een nieuwe industriële revolutie in 1870. Deze revolutie wordt door velen ook wel de technologische revolutie genoemd. Door de komst van de productielijn (producten op een rolband) gingen steeds meer fabrieken in massaproductie werken. Producten konden via de lopende band van A naar B worden gebracht wat de productietijd aanzienlijk verkorte.

Industriële revolutie 3.0

Door de komst van nieuwe communicatievormen en de computer kwam de derde industriële revolutie tot stand rond 1950. De komst van de computer maakte het mogelijk overal op de wereld met elkaar te communiceren. Hierdoor werd globaliseren voor veel bedrijven gemakkelijker. Steeds meer bedrijven begonnen te digitaliseren. Waar voorheen alles op papier ging, werd nu steeds meer via de computer geregeld. Denk aan CRM systemen, en communicatievormen als email en sms. Ook robots waren steeds meer te zien in fabrieken en namen de eentonige werkzaamheden over van de mens. Denk hierbij aan het verplaatsen van zware materialen of het doppen van flessen.

Industriële revolutie 4.0

Momenteel bevinden wij ons in de vierde industriële revolutie. Steeds meer apparaten kunnen met elkaar communiceren. Dit heten ook wel cyber fysieke systemen. De cobot maakte zijn entree. Dit is een robot die door gebruik van data en slimme sensoren in staat is om zelf na te denken en te leren van ingevoerde data. Een robot kan door slimme technologie veelzijdiger worden ingezet en doet niet langer één taak. Ook geven machines zelf op tijd aan wanneer onderhoud nodig is om uitval te voorkomen (lees ook predictive maintenance). Langzaamaan veranderen steeds meer fabrieken in een slimme fabriek. Productiekosten gaan omlaag, de productiesnelheid omhoog, en de fabriek wordt steeds duurzamer. 

 

Kortom, we hebben heel wat verandering doorgemaakt gedurende de jaren. Deze veranderingen brengen mooie resultaten voor de maakindustrie met zich mee. Nieuwe technologieën zijn soms spannend in het begin, maar leveren vaak vele voordelen op voor jouw bedrijf! 

Benieuwd wat Smart Industry voor jouw bedrijf kan betekenen? Doe een scan via https://boostsmartindustry.nl/scans?scans=Hoe%20Smart%20is%20mijn%20bedrijf%20-%20Smart%20algemeen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

* indicates required
Email Format