Demcon gaat innovatieve hechtnaald Mellon Medical produceren in Enschede

Techbedrijf Demcon heeft een belang genomen in Mellon Medical. Dit medische bedrijf heeft een nieuwe hechtnaald ontwikkeld, die het risico op complicaties na buikwandoperaties moet verkleinen. Demcon gaat de hechtnaalden in Enschede produceren.​​ Oost NL investeerde eerder in het bedrijf vanuit Topfonds Gelderland. ​

Mellon Medical bedacht een instrument om met één hand snel en precies te kunnen hechten: Switch suturing device.​

Twee keer zo snel

Met de Switch heeft de chirurg hechtnaald zijn tweede hand vrij om het te hechten weefsel te presenteren. Dat komt de precisie en dus de kwaliteit van de hechting ten goede. De invoering van de techniek van 'small bites', waarbij hechtingen dichter bij elkaar zitten, kan er mee worden versneld. Bovendien gaat het hechten twee keer zo snel. Door de hogere kwaliteit hoever er minder hersteloperaties plaats te vinden en kan alleen al in de VS naar schatting twee miljard dollar per jaar aan zorgkosten worden bespaard.

Metaalspuitgieten

Voor de productie beschikt Demcon Production in Enschede over de benodigde assemblagefaciliteiten en beheerst het ook in Enschede gevestigde Demcon Metal Injection Moulding (MIM) de geschikte metaalspuitgiettechniek voor het maken van precisie-onderdelen van de Switch.

 

Origineel bericht via Oost NL