Demcon: ‘Vijfhonderd beademingsapparaten moet lukken’

De intensivecareafdelingen in Nederland snakken naar beademingsapparaten. Hoe meer apparaten, hoe meer zieke coronapatiënten er opgenomen kunnen worden. De hoop is gevestigd op een bedrijf in Enschede: Demcon.

Een zwart kunststof kastje van misschien 15 centimeter breed waaruit rode, gele en oranje slangetjes steken en dat het hart vormt van de beademingsapparaten die nu zo hard nodig zijn in Nederlandse ziekenhuizen: het ligt gewoon op een werkblad in de fonkelnieuwe fabriek van Demcon in Enschede. Directeur Dennis Schipper (55) staat er in grijs colbert en wit overhemd naast. Hij heeft op woensdagmiddag om half drie minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de telefoon gehad. Hoelang het zou duren voordat Schipper vijfhonderd van deze kastjes naar functionele beademingsapparaten kan ombouwen, vroeg de minister. ‘Twee maanden’, had Schipper geantwoord. ‘Dat is te lang’, had de minister gereageerd.

Toen was Schipper gaan rekenen. Had hij de ingenieurs in het Brabantse Best gevraagd nog eens naar de software en behuizing te kijken en kwam toen uit op de helft van de tijd. Schipper: ‘Om half elf in de avond heb ik hem ge-sms’t dat we binnen vier weken het eerste beademingsapparaat kunnen leveren.’ Schipper zat toen middenin een voor hem hectisch week en zag de aanvragen per dag toenemen.

Lees verder in De Volkskrant
Een medewerker van Demcon schroeft de kernmodule voor het beademingsapparaat in elkaar. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant