Nieuws & Blogs

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers een economisch absoluut dieptepunt bereiken; 72% van de bedrijven krijgt te maken met een fikse omzetdaling. Ook volgend jaar ziet er slecht uit. In 2021 heeft 53% van de bedrijven in de technologische industrie nog steeds te maken met flinke omzetdalingen. Het betreft hier vooral bedrijven in de midden- en kleine industrie. Vraaguitval is de belangrijkste oorzaak.

Het herstel van de industrie zal nog lange tijd op zich laten wachten. Hoewel bedrijven er alles aan doen om ontslagen te voorkomen, zijn personele maatregelen waarschijnlijk niet te vermijden. Dat gaat in eerste instantie om het afbouwen van de flexibele schil en het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Uit de crisis innoveren

Er is maar één weg uit de crisis: innovatie. “Bedrijven moeten zich letterlijk uit de crisis innoveren. Maar door de langdurige omzetdaling en de verder verslechterende liquiditeitspositie, dreigt driekwart van de bedrijven noodgedwongen op de innovatieve rem te trappen. Dat is op langere termijn zeer slecht voor hun concurrentiepositie en die van heel Nederland”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. Daarom roept FME de overheid op om de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) flink te verruimen. De WBSO is een loonkostensubsidie, waarbij lagere loonheffing voor medewerkers die R&D-werk verrichten en nieuwe innovatieve producten en productieprocessen ontwikkelen, betaald hoeft te worden.

Groeifonds snel inzetten

Daarnaast moet het vorig jaar opgetuigde ‘Groeifonds’, waarmee het kabinet innovatie wil stimuleren, snel ingezet worden. Sinds de coronacrisis staat het fonds ‘on hold’, dat is funest. In omringende landen zoals Duitsland en Frankrijk zijn ze volop bezig met grootschalige investeringen in talent en innovatie. Dezentjé: “We kunnen echt niet achter blijven. Dan krijgen we na de crisis nóg een klap, omdat onze concurrentiepositie enorm is aangetast. Met name de midden- en kleine industrie  heeft een duw in de rug hard nodig.”
Uit het onderzoek van FME blijkt dat een groot deel van de ondernemers de overheid vraagt hen te helpen bij de mogelijkheid tot innoveren. Ook moet alles gedaan worden om talent binnenboord te houden en medewerkers waarvoor tijdelijk minder werk is, bij- en om te scholen. Dat kan via een verlenging van de NOW-regeling en daarna een Deeltijd WW.

Bekijk hier het onderzoek.

 

Origineel bericht van FME