Exportpositie van Oost-Nederland

Het is algemeen bekend dat de Nederlandse economie sterk gericht is op de export. De totale exportwaarde vertegenwoordigt een derde van het bruto binnenlands product en genereert 2,3 miljoen voltijdsbanen in Nederland. Dat is meer dan 30% van de totale werkgelegenheid in Nederland. Gelderland is goed voor een aandeel van 8% van de totale Nederlandse export en Overijssel neemt 7% van de totale Nederlandse export voor rekening. Gelderland en Overijssel excelleren in een aantal specifieke sectoren die op de export gericht zijn. 

​Agri-food

In de export vanuit de voedingsmiddelenindustrie speelt Gelderland een hoofdrol. Gelderland heeft een aandeel van 19% in de Nederlandse export van voedingsmiddelen. De Veluwe, met Wageningen en Ede als centrum van de Food Valley regio, speelt hierin een belangrijke rol.   

In de export van landbouwproducten scoren zowel Gelderland als Overijssel uitzonderlijk hoog. Zo’n 25% van alle geëxporteerde Nederlandse landbouwproducten komt uit Oost-Nederland (Gelderland 15% en Overijssel 10%).

High-tech

In de high-tech industrie valt de positie van Overijssel op bij de rubber- en kunststofproducten. Zo’n 27% van alle geëxporteerde Nederlandse rubber- en kunststofproducten komt uit Overijssel. De regio Twente speelt hier in belangrijke rol in. Gelderland levert een aandeel van 8% waardoor Oost-Nederland uitkomt op meer dan een derde van de totale Nederlandse export van rubber- en kunststofproducten.

In de export van metaalproducten vallen Overijssel en Gelderland allerbei op. De Oost-Nederlandse maakindustrie is goed voor een derde van de Nederlandse export van metaalproducten (Overijssel 16% en Gelderland 17%).

Ook in de export van electrische apparaten scoren Gelderland en Overijssel bovengemiddeld. Zo’n 13% van de Nederlandse export van electrische apparaten is afkomstig uit Gelderland en 8% uit Overijssel. 

Exportbestemmingen

Voor Gelderland is Duitsland verreweg de belangrijkste exportpartner. Op afstand volgen België op 2 en het Verenigd Koninkrijk op 3. Niet-Europese landen in de Gelderse top 10 van exportbestemmingen zijn de Verenigde Staten, China en Hongkong.

Ook voor Overijssel is Duitsland met afstand de belangrijkste exportbestemming. Voor Overijssel volgen het Verenigd Koninkrijk op 2 en België op 3. Niet-Europese landen in de Overijsselse top 10 van exportbestemmingen zijn de Verenigde Staten en Canada.​

Bron
https://www.cbs.nl/-/media/_excel/2020/22/export-ihg-ihd-alle-provincies-topsector.xlsx

Origineel bericht van Oost NL