‘Oud worden is alleen leuk als je fit en gezond bent. En helaas is dat lang niet bij iedereen het geval.’ Aan zijn keukentafel vat Erik Altena (43 jaar) in deze twee korte zinnen samen hoe zijn idee voor Daily Nutrition is ontstaan. ‘De afgelopen zestien jaar heb ik vanuit diverse functies voor internationale voedselproducenten de wereld rondgereisd en ouderen gesproken. Ze vertellen allemaal hetzelfde. Ja, ze willen graag oud worden, maar dan wel op een gezonde en vitale manier. Gek genoeg krijgen 65-plussers bij fysieke tegenslag vaak direct medicijnen voorgeschreven, terwijl ik vanuit mijn achtergrond en uit onderzoek weet dat gezonde voeding juist een belangrijke bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven. Daarom heb ik een concept bedacht voor een assortiment van eiwit- en energierijke voedingsproducten dat geldt als aanvulling op de drie hoofdmaaltijden en waarmee 65-plussers goed kunnen blijven functioneren.’
Eerlijk en oprecht klankbord
In de periode dat Erik zijn idee voor Daily Nutrition uitwerkt, merkt hij dat hij als zelfverklaarde “nuchtere oosterling” behoefte heeft aan een eerlijke en oprechte sparringpartner buiten zijn kennissenkring. ‘Als startende ondernemer ben ik soms onzeker over mijn concept. Ben ik wel op de goede weg? Zie ik niet iets over het hoofd? Waar vind ik die gewenste financiële investeerder? En welke producten zijn het meest geschikt voor mijn assortiment? Daarom klopte ik in oktober 2020 op advies van een connectie aan bij Kennispoort. Kort daarop deel ik het verhaal achter mijn idee met innovatieadviseur Ynte van der Meer en zijn collega Jacqueline Kuiper, innovatieadviseur Food bij Kennispoort. Het mooie is dat zowel Ynte als Jacqueline meteen begrijpen waar ik als startende ondernemer tegenaan loop en direct feedback geven waar ik mee verder kan. Ze zijn net als ik hard op inhoud en zacht op de persoon. Ze stemmen in om het proces richting de introductie van mijn voedingsrijke producten stap voor stap te bewaken, zodat ik de markt straks goed voorbereid kan betreden.’