Nieuws & Blogs

Ombouwmodule Tworby houdt mensen op het zadel

Fietsen is een populaire bezigheid, zeker in coronatijd. Voor een grote groep mensen is fietsen echter niet zo vanzelfsprekend, vanwege problemen met het evenwicht, of een onzeker gevoel. Vaak betreft het ouderen maar ook mensen met een ziekte zoals ALS, MS, of Parkinson kunnen last hebben van instabiliteit, met een groter risico op ongelukken tot gevolg. Tworby uit Nijmegen ontwikkelde een module waarmee vrijwel iedere fiets ‘in een handomdraai’ omgebouwd kan worden tot stabiele driewieler. Eigenaar Bob van den Berg: “Met Tworby kunnen mensen langer op hun eigen fiets blijven rijden. Bewegen en mobiel blijven zorgt voor zelfredzaamheid, vitaliteit en een betere kwaliteit van leven.” Oost NL ondersteunt het bedrijf via de programma’s De Groeiversneller en het Market Readiness Program.  Via het Business Angels Netwerk van Oost NL kreeg Van den Berg de kans zijn uitvinding voor 30 potentiële investeerders te pitchen.

Oost NL ondersteunt het bedrijf via de programma’s De Groeiversneller en het Market Readiness Program.  Via het Business Angels Netwerk van Oost NL kreeg Van den Berg de kans zijn uitvinding voor 30 potentiële investeerders te pitchen.

Tworby maakt stap naar driewieler kleiner

Veel ouderen zijn afhankelijk van de fiets; ze kunnen geen auto meer rijden en lopen gaat lastig, weet Van den Berg.  “Als ze ook nog moeten stoppen met fietsen omdat het risico op een ongeluk te groot is, heeft dat veel impact. Overstappen naar een driewieler is erg kostbaar, een investering van 5 tot 10 duizend euro. Met Tworby kunnen mensen hun eígen fiets behouden, daar zijn ze vaak erg aan gehecht, en het is véél goedkoper. Rond driewielers hangt een stigma, maar met Tworby maken we de stap naar een driewieler kleiner.” De ombouw duurt ongeveer twee uur en is mogelijk voor zowel ‘gewone’ als elektrische fietsen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken Tworby bij De Voorwerkers in Arnhem.

‘Bijna onvoorwaardelijke steun’ van Oost NL

Van den Berg is erg te spreken over Oost NL. “Ik heb bijna onvoorwaardelijke steun gekregen, ik kon altijd bellen.” De eigenaar nam onder andere deel aan het programma De Groeiversneller. “Met hulp van een groeivoucher konden we externe kennis inhuren om bijvoorbeeld onze financieringsbehoefte in kaart te brengen. En juridische kennis, om uit te zoeken wat de beste vorm voor ons bedrijf is, met het oog op de toekomst.”

Oost NL denkt ‘heel kritisch maar heel prettig’ mee

Op zoek naar financiering bleek dat Tworby’s businessplan nog niet goed genoeg was voor externe financiers. Via het Market Readiness Program (MRP) maakte Van den Berg een verdiepingsplan. “Het programma is best wel intensief maken maar het heeft ons erg geholpen. Het is belangrijk je ‘DMU’ te zoeken, de ‘decision making unit’ rond je product; wie heeft invloed heeft op het koopproces van je gebruikers? Dat helpt enorm bij alle sales-en marketingactiviteiten. Vanuit Oost NL werd supergoed meegedacht, heel kritisch maar heel prettig.” Interactie met de andere deelnemers van MRP schoot er voor Van den Berg bij in: “Ik had mijn handen vol aan maken van de opdrachten. Die opdrachten hebben echt zin gehad, van de resultaten heb ik nog steeds profijt!”

Business Angels Netwerk

Een goede pitch is belangrijk om anderen te overtuigen van je idee en om financiers aan boord te krijgen. “Via Oost NL kreeg ik de mogelijkheid om een pitchtraining te volgen van Sudha Kheterpal, een van de bekendste pitchtrainers ter wereld. Een unieke kans, die heb ik meteen aangegrepen. Dat was heel waardevol, ik heb er superveel van geleerd en gebruik het nog dagelijks.”  Met een nieuwe pitch op zak bracht Oost NL de directeur in contact met het Business Angels Netwerk waar hij zo’n dertig potentiële investeerders deelgenoot maakte van zijn uitvinding. “Op dit moment is het nog niet tot een deal gekomen maar dat komt omdat we in 2020 een grote geldprijs wonnen, daarmee is de urgente behoefte aan financiering uitgesteld. Met sommige ‘angels’ hebben we nog wel steeds contact.”

Prijs gewonnen

In 2020 won Tworby de Ignite Award, een prijs voor ondernemers die slimme, innovatieve oplossingen bedenken voor sociale uitdagingen. Met het geldbedrag van €100.000 kon Van den Berg zijn team en de marketingactiviteiten uitbreiden. De interesse voor Tworby is groot, blijkt ook uit de samenwerking met de Parkinson Vereniging en de New Mobility Foundation, die zogenaamde ‘mobiliteitsarmoede’ bestrijdt.  Oost NL introduceerde Van den Berg bij de Hersenstichting, die hem in contact bracht met Edwin Van de Sar Foundation. Die samenwerking startte in mei 2021. Zelfs vanuit het buitenland krijgt Van den Berg reacties. “Er is interesse vanuit België, Duitsland en Noorwegen. Dat is best wel cool. We zeggen natuurlijk geen ‘nee’ als we aanvragen uit het buitenland krijgen, maar we focussen nu op Nederland.”

Toekomstdroom: ‘Tworby is hét woord voor driewieler’

Van den Berg heeft een duidelijk beeld van de toekomst: “We streven ernaar dat Tworby hét woord wordt voor driewieler. Net zoals het merk Luxaflex. Mensen bedoelen ‘jaloezieën’ als ze de merknaam noemen. En ik zou graag willen dat driewielers volledig in het straatbeeld zijn opgenomen. Vergelijk het met de elektrische fiets 15 jaar geleden. Het werd gezien als iets ongebruikelijks, iets voor luie mensen, nu rijdt iedereen erop en is het volledig opgenomen in het straatbeeld.” 

Met De Groeiversneller ondersteunt de provincie Gelderland bedrijven die willen groeien. Oost NL voert het programma uit.
Het Business Angels Netwerk van Oost NL is hét netwerk van particuliere investeerders die durven te investeren in ondernemers met ambitie.

Oost NL
Origineel bericht van Oost NL