Nieuws & Blogs

ROCKET succesvol afgerond met Twente sterk vertegenwoordigd

Het vierjarig INTERREG-programma ROCKET stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen MKB en wetenschap in het Duits-Nederlands grensgebied. Het doel is om onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie te versterken. Begin april is het programma formeel afgerond. Twente was sterk vertegenwoordigd. Drie Twentse MKB-ers traden op als leadpartners en nog eens zeven andere bedrijven uit de regio en de kennisinstellingen Hogeschool Saxion en Universiteit Twente waren betrokken in de in totaal elf innovatieprojecten en zes haalbaarheidsstudies.

Tim Jongman is enthousiast over de afgelopen vier jaar: “Grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven met als basis key enabling technologies past perfect bij de sterke positie van onze regio. Met de kennisinstellingen Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente en de vele spin-offs in Twente op het gebied van high-tech innovatie. Dit is duidelijk terug te zien in een mooie Return of Investment die is gescoord op de publieke investering in Overijssel. De betrokken bedrijven hebben belangrijke stappen gezet op de technologiegebieden waarop zij actief zijn.”

TWENTSE INBRENG

Twente was sterk vertegenwoordigd binnen het ROCKET-programma. In totaal werden er 11 innovatieprojecten uitgevoerd. Drie Twentse MKB-bedrijven waren leadpartners in een drietal van deze projecten op de thema’s gezondheid, energie en productietechnologie. Daarnaast waren zeven andere bedrijven uit de regio en vijf vakgroepen en lectoraten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion betrokken bij de innovatieprojecten en haalbaarheidsstudies. Vanuit Novel-T SMART traden we op als projectpartner met Tim Jongman en Egbert van Hattem als experts. Zij brachten de partners in de consortia bij elkaar en ondersteunden en begeleidden de regionale mkb-ers met hun aanvragen.

DE TWENTSE LEADPARTNER PROJECTEN

Noemenswaardig zijn zeker de drie innovatieprojecten waarin de Twentse MKB bedrijven leadpartner waren.

Ademforsa

Zo worden in het project Ademforsa nieuwe keramische swabs ontwikkeld om DNA te verzamelen op plaats delict. Een methode met de potentie om de conventionele katoenen en nylon swabs op termijn compleet te vervangen. Daarnaast wordt gekeken naar de ontwikkeling van een biosensor die de aanwezigheid van menselijk DNA in een monster kan detecteren. Maatschappelijk relevante innovaties waaraan veel Twentse organisaties samenwerkten, namelijk leadpartner Pervatech uit Rijssen, Hogeschool Saxion, Universiteit Twente en LioniX International uit Enschede. “Mooi aan dit project is dat de technologie en de toepassing ook voor een breder publiek goed uit te leggen is,” zegt Tim Jongman. “Het spreekt echt tot de verbeelding.”

Validis

Het Enschedese bedrijf U-Needle was leadpartner in het project Validis. Ook Inreda uit Goor was een belangrijke betrokken partner. Zij werkten samen met Duitse partners aan de ontwikkeling en validatie van een intradermale infusieset. Een nieuw naald- en injectieconcept op basis van micro- en nanotechnologie geeft diabetes patiënten veilige en volledige controle bij hun dagelijkse zelfmedicatie. Tim Jongman: “Doordat de insuline direct in de huid wordt ingespoten, is het effect van de insuline sneller merkbaar. Een echte disruptieve technologie.”

Fast Pharma

In het project Fast Pharma was het bedrijf QMicro uit Enschede was in de lead. Het doel van dit project is onderzoek naar en de ontwikkeling van een snelle micro-gaschromatograaf (microGC) voor oplosmiddelanalyse in de farmaceutische markt.

Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019 voor project Supersurf

Verder was in nog acht andere innovatieprojecten of haalbaarheidsstudies de Twentse inbreng prominent aanwezig. Het project Supersurf mocht de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019 in ontvangst nemen. Demcon was als Twentse partij betrokken in dit project. Samen met andere projectpartners in Nederland en Duitsland richtten zij zich op verbeterde inspectie- en detectiemethodes voor de productie van waterstof brandstofcellen door middel van optische 2D- en 3D-meetsystemen. Zij hebben een machine ontwikkeld waarmee oneffenheden op waterstof brandstofcellen op nanoschaal gedetecteerd kunnen worden. Door deze steeds nauwkeuriger-wordende detectiemogelijkheden verbeteren de brandstofcellen en worden de mogelijkheden voor het gebruik van waterstof als energiebron verder verhoogd. Uit het project ontstond een Duits-Nederlandse startup die bussen in het openbaar vervoer op brandstofcellen gaat maken: Buses4Future GmbH uit Oldenburg.

Potentie in diverse sectoren

“In de ROCKET-projecten zijn originele expertise-combinaties gemaakt waarbij de MKB’ers veel van elkaar geleerd hebben, dit kon je bij SuperSurf goed zien,” zegt Egbert van Hattem. Veel van de Key Enabling technologieën hebben potentie in diverse sectoren en marktsegmenten en zijn flexibel inzetbaar. “Dat maakt het extra spannend. Het was machtig interessant en uitdagend om coalities te vormen waarbij MKB’ers en kennisinstellingen uit Twente met partners in ons grensgebied konden samenwerken. Er is onderling vertrouwen ontstaan en ook vaste werkrelaties op andere R&D-thema’s. Dat geeft een extra voldaan gevoel.”

OVER ROCKET

ROCKET is een INTERREG-programma en is financieel ondersteund door de Europese Unie en de INTERREG-partners. Het programma laat Nederlandse en Duitse bedrijven in de grensregio sterker en effectiever met elkaar samenwerken. Hierdoor wordt het regionale ecosysteem concurrerender en toekomstbestendiger en het vergroot de innovatiekracht van alle betrokken bedrijven en kennisinstellingen. In totaal zijn zes haalbaarheidsstudies en elf innovatieprojecten uitgevoerd.

Het doel is om samen te komen tot nieuwe producten en diensten gericht op Key Enabling Technologies zoals nanotechnologie, microsysteemtechniek, micro- en nano-electronica, innovatieve materialen & grondstoffen en fotonica. Deze technologieën vormen de technologische basis voor antwoorden op wereldwijde uitdagingen op het gebied van health, energie en productie.

PROJECTFILMPJES

In het kader van Rocket werden projectfilmpjes gemaakt. Daarin wordt met behulp van interviews, beelden en animaties uitgelegd waar de projecten over gaan: hightech, maar wel met veel maatschappelijke meerwaarde. Bekijk ze hier.

 

Origineel bericht van Novel-T