Terugblik: BOOST Smart industry jaarevent regio Oost

Op 22 september vond het eerste BOOST Smart Industry jaarevent voor regio Oost plaats. In een live uitzending met het thema "strategie & innovatie in de nieuwe werkelijkheid" kwamen experts en ondernemers aan het woord met als doel inzicht en praktische handvaten te geven om met Smart Industry aan de slag te gaan of een volgende stap te zetten.

Uit een korte enquete onder de aanwezigen komt naar voren dat de helft van de ondernemers in de maakindustrie een aantal barrières ziet zoals kennis, budget en complexiteit om daadwerkelijk aan de slag te gaan met Smart industry toepassingen. 

De boodschap van de eerste spreker Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie is duidelijk. Meer dan ooit is dit het moment om in te zetten op innovatie en digitalisering. "Innoveren moet in je DNA zitten"  aldus Kaanen in een markt waarin de orderintake en orderportefeuilles vanaf maart flink zijn gekrompen en nu een stabilisatie waar te nemen is.

"Economische ontwikkelingen zorgen voor noodzaak om te innoveren, business as usual is death" met deze uitspraak begint Niki Seelen, business developer bij Business Models Inc. haar plenaire verhaal. Maar hoe kun je  kun je innoveren in onzekere tijden en hoe kun je anders naar je business model kijken om nieuwe kansen te zien?

Nu de noodzaak van innovatie aangetoond is komen er andere vragen op het pad van de ondernemer, hoe kom ik aan de juiste kennis, wie kan mij daarbij ondersteunen en zijn er financieringsmogelijkheden? Hier gaat deel twee van dit programma over. Stefan Toxopeüs CEO van Gietart heeft de BOOST Vitale Industrie Voucher aangevraagd om een andere strategie en salesfocus te ontwikkelen. Over het aanvraag proces is Toxopeüs zeer content "ongekend snel en ongekend meedenkend".  

Dat innovatie snel kan zien we als we naar de business case kijken van Orange Cleaning. In no time wordt een touchless desinfectie apparaat voor handen en winkelwagens ontwikkeld en geproduceerd. Bestaande techniek uit de bakkerij- en vleesindustrie dient als inspiratie voor ondernemer Jaco Oosterhuis. Een andere bestaande techniek, het gebruik van UVC licht, wordt ingezet door SafeTouch. De inzet van UVC doodt bacteriën en kan dus ingezet worden om materialen snel en veilig te ontsmetting. Jan Hellinga, directeur van SafeTouch vertelt dit verhaal. 

De middag wordt afgesloten met een aantal belangrijke tips aangedragen door de sprekers. 
Kijk om je heen, zoek een goed netwerk waar je kennis en informatie kunt delen, doe het samen. Hou vol en geloof in je idee. En niet te vergeten, drink een biertje op vrijdagmiddag om te sparren met je collega's!