Topfonds Gelderland verkoopt deel van haar belang in Solynta

Het succes van Solynta maakt nieuwe investeringen in Gelderse innovaties mogelijk
​Topfonds Gelderland verkoopt een gedeelte van haar aandelen in Solynta aan Innovation Industries. Het geld dat met de verkoop terugvloeit in het fonds, wordt opnieuw geïnvesteerd in kansrijke bedrijven die de economie en werkgelegenheid in de provincie Gelderland verder stimuleren. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland.

Met de verkoop van aandelen in Solynta bewijst Topfonds Gelderland dat het realiseren van maatschappelijke doelstellingen en financieel rendement hand-in-hand kunnen gaan. Gedeputeerde Christianne van der Wal: "Met het beschikbaar stellen van innovatiefondsen leveren we niet alleen een bijdrage aan de aanpak van wereldproblemen zoals de voedselvoorziening. We investeren zo ook in regionale innovatie en werkgelegenheid. Topfonds Gelderland laat zien dat dit werkt."

Solynta-aardappel

Solynta uit Wageningen kweekt nieuwe aardappelgewassen uit zaad in plaats van uit pootaardappelen. Deze revolutionaire methode vermindert het gebruik van grondstoffen zoals water, bestrijdingsmiddelen en land, en levert meer aardappelen op. In 2014 kreeg Solynta nationale erkenning voor het innovatieve karakter van haar product en werd het verkozen tot Nationaal Icoon. In datzelfde jaar trad Topfonds Gelderland toe als aandeelhouder. De belangrijkste doorbraak vond plaats in 2016 waarbij Solynta in staat bleek om zaadjes op te kweken tot zaailingen, die zich in de volle grond ontwikkelen tot volledige aardappelplanten. De opbrengst was vergelijkbaar met die van het bestaande Bintje. Medio 2017 lukte het Solynta ook om de aardappelen resistent te maken tegen de aardappelziekte Phytophthora, waarbij geen gebruik is gemaakt van genetische modificatietechnieken. In 2017 kreeg Solynta in de VS een patent toegekend voor de technologie waarmee het bedrijf een bijdrage kan leveren aan het verminderen van ondervoeding in de wereld. Solynta telt inmiddels 50 werknemers en is daarmee een belangrijke werkgever geworden in Gelderland.

Investeren met impact

"Mede door de investering uit Topfonds Gelderland heeft Oost NL ons met succes door een uitdagende eerste groeifase geloodst. Als investeerder van het eerste uur speelt Oost NL een belangrijke rol bij het aantrekken van specialistische en kapitaalkrachtige investeerders", vertelt Hein Kruyt, CEO van Solynta. Bart Hoeflaak, teammanager Food bij Oost NL: "We zijn trots dat we hebben mogen bijdragen aan de ontwikkeling van Solynta. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. We blijven onze rol als aandeelhouder vertolken."

Internationale groei

In 2017 traden onder meer investeerders Fortissimo Capital en Innovation Industries als aandeelhouder toe. Innovation Industries breidt haar belang nu uit. Harm de Vries, general partner bij Innovation Industries: "Oost NL heeft aan de basis gestaan van de groei, wat geresulteerd heeft in een van de meest innovatieve agri-ondernemingen wereldwijd. Nu Solynta in een meer volwassen fase van groei komt, kijken we er naar uit om het bedrijf verder te helpen richting internationaal succes. Technologiebedrijven hebben over het algemeen veel geld nodig om hun product of oplossing op de markt te kunnen brengen. Wij zijn een partner die daarbij kan helpen." Innovation Industries (waarin Oost NL ook zelf investeert) is een onafhankelijk venture capital fonds gericht op het financieren en ondersteunen van Nederlandse hightech, medtech en agri- & foodtech bedrijven.

Opnieuw investeren in Gelderse bedrijven

Het geld dat met de verkoop van de aandelen terugvloeit in Topfonds Gelderland kan opnieuw worden geïnvesteerd in kansrijke innovatieve bedrijven in Gelderland. Hoeflaak: "Dat is zeker nu belangrijk. Voor innovatieve startups en scale-ups is het door de coronacrisis nog lastiger geworden om investeerders te vinden. Terwijl ze, net als Solynta, bezig zijn met sleuteltechnologieën die een enorme positieve maatschappelijke impact kunnen hebben." 

Origineel bericht van Oost NL