Nieuws & Blogs

Twents High Tech consortium voor duurzame productie van kunststoffen

Nederlandse kunststofproducenten ervaren een steeds grote concurrentiedruk vanuit landen zoals China, als gevolg van soepele regels voor arbeidsomstandigheden, milieu en overheidssteun. De Twentse industrie moet opboksen tegen prijsvechters in een ongelijk speelveld en zet daarom in op innovatie. Een consortium van vijf Twentse High Tech bedrijven heeft daarvoor een subsidie van ruim 1,4 miljoen euro toegekend gekregen van OP Oost, een regeling van de provincies Gelderland en Overijssel en de Europese Unie. In totaal heeft het R&D-project een omvang van 3,5 miljoen euro. Het project richt zich op de ontwikkeling van 3D-geprinte kunststof matrijzen. 

De toenemende concurrentiedruk is voor mkb-bedrijf Dumocom een reden om zich te ontwikkelen als wendbare organisatie. Het steeds sneller inspelen op de veranderende marktvraag in combinatie met een breed assortiment. Voor de Almelose producent van onder meer PET-flessen een reden om te investeren in de samenwerking met een aantal High Tech buren uit Enschede. 

Henkjan van der Pol, directeur technologie bij Bond3D gevestigd op het Kennispark Twente, kwam in contact met Dumucom via de materialenexperts van Saxion TPAC. "Het produceren van grote volumes verpakkingsmaterialen is een kapitaalintensieve aangelegenheid. Eén van de grote investeringsposten bij het ontwikkelen van nieuwe productielijnen zijn de zware en complexe matrijzen. Samen met de partners zijn we op zoek gegaan naar hoe we onze unieke 3D-printingtechnologie zodanig kunnen ontwikkelen dat deze helpt bij het besparen op kosten en ontwikkeltijd. Daarnaast willen we de verspilling van materialen een heel eind terugdringen", zo vertelt Van der Pol.

De directe buurman AniForm zet haar expertise op het gebied van proces simulaties in ten behoeve van een optimaal matrijs-ontwerp. Met de inbreng van materialenexpertise van Artecs Polymer Research & Technology en van DEMCON MIM met metal injection moulding expertise, vormen de partners samen een krachtige combinatie.

De partijen werden in de afgelopen jaren bij elkaar gebracht via het Advanced Materials-platform van Oost NL, uit het oogpunt van technologische complementariteit en duurzame productie. Het projectconsortium onder de naam FAST3D wordt ondersteund met gelden van de provincie Overijssel uit het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling. Oost NL begeleidde het consortium bij het indienen van de subsidieaanvraag.

 

Origineel bericht van Oost NL