Voucher De Groeiversneller helpt regionale bedrijven zoals Altop ambities te verwezenlijken

Regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL lanceerde onlangs een nieuwe ronde van De Groeiversneller. Het voucherbedrag en de bijdrage in de kosten voor deelnemers aan het programma De Groeiversneller wordt in deze ronde tijdelijk verhoogd om groeiplannen van ondernemers ook in deze tijden te stimuleren. Wanneer zet je de voucher De Groeiversneller in? Hoe kun je als bedrijf het maximale uit de vouchers halen? Linze Rijswijk, projectmanager Oost NL, en Chiel Berndsen, directeur Altop, vertellen er meer over.

De hulp van De Groeiversneller en vooral van de vouchers die daarbij horen heeft ons tot nu toe al heel erg geholpen en gaat dat in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer doen.

Externe ondersteuning voor verdere groei

Linze Rijswijk van Oost NL vertelt over de criteria van de voucher De Groeiversneller

Als onderdeel van het programma De Groeiversneller werkt Oost NL al een aantal jaar met vouchers. Sinds 2017 zijn er 660 bedrijven mee geholpen. Met die vouchers kunnen ze extern advies inkopen op allerlei gebieden. “Bedrijven dienen bij ons of onze partners een groeiplan in. We kijken dan hoe we met externe ondersteuning en advies de belangrijkste knelpunten kunnen oplossen. Zo stimuleren we groei van het bedrijf”, zegt Linze Rijswijk.

Door de coronacrisis is alles nu anders en daar speelt Oost NL op in. “Het aantal bedrijven met groeiplannen was door corona gedaald. In overleg met de provincie hebben we daarom besloten het maximale bedrag en het maximale subsidiepercentage tijdelijk te verhogen naar 16.000 euro en tachtig procent. Op termijn gaat het wel weer terug naar wat het was.”

Criteria voucher De Groeiversneller

Het programma De Groeiversneller bevat ondersteuning qua kennis, hulp bij het vinden van financiering en daarnaast de mogelijkheid tot het inhuren van externe expertise via de vouchers. Mkb-bedrijven komen ervoor in aanmerking wanneer ze voldoen aan een aantal voorwaarden.

Rijswijk: “Vroeger hielpen we allerlei mkb’ers, nu stellen we drie belangrijke criteria: groeipotentie, de mate waarin een bedrijf een bijdrage levert aan vernieuwing en het oplossen van een maatschappelijke uitdaging. Welke uitdaging dat is, maakt niet uit. Het kan gaan om bijvoorbeeld de energietransitie, gezonde voeding, circulaire landbouw of waterkwaliteit. Het bedrijf kan dus ook afkomstig zijn uit allerlei sectoren.”

We kijken dan hoe we met externe ondersteuning en advies de belangrijkste knelpunten kunnen oplossen. Zo stimuleren we groei van het bedrijf.

Via meerdere kanalen en samenwerkingspartners zoekt Oost NL nu naar bedrijven die interesse hebben in De Groeiversneller. “Vaak komen de bedrijven bij ons via mond-tot-mond reclame.” Een van die partners is The Economic Board, waarmee Oost NL in dit project nauw samenwerkt. “Ik heb veel contact met hen, waarbij we onder andere kijken of bedrijven en projecten uit het netwerk van The Economic Board hier van kunnen profiteren.” Er bestond tot voor kort ook een voucherprogramma uit naam van The Economic Board, waarbij Oost NL op de achtergrond betrokken was. “Samen hebben we daarmee zestien bedrijven ondersteund.” Met de huidige aangepaste vouchers blijven Oost NL en The Economic Board samenwerken om groeiplannen van bedrijven te ondersteunen.

Uniek product in de markt zetten

Chiel Berndsen (Altop) vertelt hoe de inzet van een voucher De Groeiversneller hen heeft geholpen Draintalent beter in de markt te zetten

Een van die zestien bedrijven die een voucher ontvingen van Oost NL en The Economic Board is Altop, producent van de Draintalent. Chiel Berndsen is directeur van het bijzondere bedrijf uit Beek, gemeente Montferland. “De Draintalent is een product dat de bodemconditie van – in de meeste gevallen – voetbalvelden, op niveau houdt”, vertelt hij enthousiast. “Als het veel heeft geregend zorgt het systeem ervoor dat het water wordt afgevoerd, als het juist lange tijd droog is geweest wordt er water toegevoegd. Het werkt dus twee kanten op. Daarnaast voegen we de juiste voeding en zuurstof toe.” Een dergelijke werking is uniek in de wereld.

De Draintalent werkt via een ondergronds drainagesysteem, maar het unieke karakter zit in de koppeling met sensoren en een weerstation. Alles gebeurt daardoor volautomatisch. “24 uur per dag regelt het systeem de juiste bemesting, de juiste zuurstoftoevoer en zorgt het voor de juiste vochtbalans. Daardoor blijft het voetbalveld van optimale kwaliteit en wordt schimmel en onkruid voorkomen.”

Met de Draintalent richt Altop zich op dit moment op de voetbalwereld, zowel amateur- als profclubs. Het bedrijf groeit snel en heeft ook ambities uit te breiden naar andere sporten. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht voor de toepassing in de agrofoodsector en bij bijvoorbeeld dijken: “Doordat wij ons zelf alleen focussen op ontwikkeling en verder samenwerken met goede partners, kunnen we hard groeien.”

Kabaal maken

Dat groeien gebeurde onder meer dankzij de Groeiversneller en de vouchers die daarbij horen. “Ik heb al langer contact met The Economic Board en zij adviseerden ons om mee te doen met De Groeiversneller. Ons belangrijkste doel was om de naamsbekendheid te vergroten. We wilden met de Draintalent meer dan alleen de clubs uit onze regio bereiken. Hiermee kunnen we voor ons gevoel internationaal de markt op. We zitten nu nog in de pilot- en testfase en hebben een straal van 450 kilometer om ons kantoor getrokken waar we ons op gaan richten. Dat willen we in de toekomst gaan uitbreiden.”

Dankzij De Groeiversneller konden we een extern marketingbureau inschakelen met de juiste kennis en ervaring om een product in de markt te zetten.

Om ‘serieus kabaal te maken’, zoals Berndsen het noemt, is marketing nodig. “Dat is expertise die we niet zelf in huis hebben. Het is in deze fase erg belangrijk voor ons, maar niet voordelig. Dankzij De Groeiversneller konden we een extern marketingbureau inschakelen met de juiste kennis en ervaring om een product in de markt te zetten. Zonder die vouchers was dat een flinke investering geweest, terwijl er al heel veel geld in de ontwikkeling ging zitten. De hulp van De Groeiversneller en vooral van de vouchers die daarbij horen heeft ons tot nu toe al heel erg geholpen en gaat dat in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer doen.”

Voucher De Groeiversneller aanvragen

In de Groeiversneller werkt Oost NL samen met andere partijen die hun expertise inzetten, zoals Health Valley, The Economic Board, RCT Gelderland, BOOST, Foodvalley NL en Kiemt. Al meer dan 700 Gelderse mkb-bedrijven kregen ondersteuning vanuit het Gelderse programma. Lees hier verder voor meer informatie over de nieuwe ronde of neem contact op met Linze Rijswijk.

Origineel bericht van The Economic Board