Over 3D printing

Fabrikanten die veel kleinschalige of maatwerkproducten produceren, zien wel wat in 3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd. Voor hen is deze productiemethode heel kostenefficiënt. Maar de toepasbaarheid op grote schaal is nog niet duidelijk.

3D op grote schaal

De techniek is namelijk veelbelovend, maar de normen staan nog in de kinderschoenen. Het is nog niet duidelijk wat de kwaliteits- en veiligheidseisen van 3D-geprinte producten zijn. En die duidelijkheid is wel nodig, willen fabrikanten de techniek op grote schaal gaan toepassen. Het verklaart de terughoudendheid met het gebruik van de techniek: ze hebben geen referentiekaders.

Om daar gehoor aan te geven werken instituten als ISO en ASTM International samen om normen voor 3D-printprocessen vast te leggen. Ook zorgen ze voor een begrippenlijst. Dat doen ze om een wildgroei aan normen te voorkomen. 

Ondersteuning bij 3D-printen

Momenteel zijn er tientallen bedrijven in Oost-Nederland die kunnen ondersteunen op het gebied van 3D-printen. Ze zijn te vinden op www.3dprintatlas.nl