smart
industry

Over kunstmatige intelligentie

Artificial Intelligence, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig handelingen verrichten en beslissingen nemen. In zekere zin imiteren ze hierbij het denkvermogen van de mens. Omdat AI breed toepasbaar is, heeft de ontwikkeling ervan impact op veel bedrijfssectoren en op de maatschappij als geheel. De verwachting is dat AI in de toekomst voor een groot deel onze welvaart en ons welzijn bepaalt.

Nog slimmer werken

Dat doen ze door alle data uit de productieprocessen nauwkeurig te verzamelen en te analyseren. Op basis van voorgeprogrammeerde algoritmes kunnen ze de processen vervolgens bijsturen. En dat niet alleen: alles wat er daarna gebeurt wordt weer vastgelegd en geanalyseerd. De machines leren dus van hun eigen omgeving en gaan daardoor nog slimmer werken. Het wordt daarom ook wel ‘machine learning’ genoemd. 

Hoe slim een systeem kan worden hangt af van hoe die is geprogrammeerd. Hoe meer je aan een machine kunt overlaten, hoe efficiënter een proces in theorie kan worden. Zo slim, dat het voor de mens steeds ingewikkelder wordt om te begrijpen wat er in de machine gebeurt. En door de ontwikkeling van bijvoorbeeld deep learning en kunstmatige neurale netwerken wordt het in de praktijk nog complexer. 

Impact op de maatschappij

Dat maakt dat de ontwikkeling enorme kansen biedt. Al kan de toepassing van kunstmatige intelligentie weleens de meest ingrijpende verandering zijn binnen de maakindustrie. Met de nieuwe toepassingen en mogelijkheden is de impact ervan op de maatschappij momenteel nog nauwelijks te overzien.  

AI in Oost-Nederland

Sterk ecosysteem

In Oost-Nederland zijn meer dan 350 bedrijven actief bezig met AI-toepassingen rond belangrijke maatschappelijke thema’s. Aan de regionale kennisinstellingen onderzoeken vele wetenschappers en PhD’ers de mogelijkheden van AI. 

Al deze losse schakels brengen we bij elkaar in AI-hub Oost-Nederland. Het steeds sterkere AI-ecosysteem dat zo ontstaat en zichtbaar wordt, zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven, bindt onderzoekers en digitaal talent aan de regio en biedt kansen voor het verwerven van fondsen, onder andere in Europa. Kortom: er ontstaat meer slagkracht voor het doorontwikkelen en vraaggericht toepassen van AI.

Toepassingen

Oost-Nederland beschikt over een unieke set aan competenties op het gebied van AI en data, die we verder willen uitbouwen. We hebben een (inter)nationaal onderscheidende positie in Medical imaging, Health Robotics, Smart Farming, Food Processing, Advanced Manufacturing, Industrial Robotics, Semicon Technology en Decentralized Energy Management. De focus van de AI-hub Oost-Nederland ligt op het verzilveren van economische kansen nu en in de toekomst. Willen we dit bereiken dan is het vergroten van de investeringsbereidheid en investeringsmogelijkheden van mkb-bedrijven in AI en dataprojecten van cruciaal belang.

Oost-Nederland is sterk in meerdere sectoren en kent een veelzijdige mix van ondernemerschap in de vorm van familiebedrijven, mkb-ondernemingen, verborgen kampioenen en startups. Iedere ondernemer en iedere sector kent haar eigen uitdagingen op het gebied van AI en data. De AI-hub Oost-Nederland werkt samen met innovatieclusters in verschillende sectoren. We werken samen met partijen als One Planet, Connectr, Health Valley, EDIH BOOST, Perron038, Fraunhofer Innovation Platform aan de bouw van onderzoek-, innovatie en ontwikkelprojecten en bredere programma’s.

Weten wat jij met AI kunt doen? Neem dan contact op met AI-Hub Oost-Nederland