Showcases

3D printen bij Aeronamic: een innovatieve manier om de supply chain te versterken

Aeronamic specialiseert zich in het maken van complexe componenten voor nieuwbouw en onderhoud van systemen in de luchtvaart. Denk aan startmotoren en compressoren voor vliegtuigen van onder andere Boeing en Airbus. Momenteel is Aeronamic bezig met 3D metaalprinten, ook wel Additive Manufacturing genoemd. Om andere ondernemers kennis te laten maken met 3D printen organiseren zij op 27 mei de webinar '3D2SKY Insite'.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met 3D printen?

In 2016 kwam de discussie op gang of Additive Manufacturing een noodzakelijke technologie is om ook in de toekomst relevant te blijven. Voor zowel nieuwe business als bestaande producten die Aeronamic levert bezoeken wij regelmatig onze klanten. Daar zagen we dat onze klanten al flink met 3D printen aan de slag waren. Ten opzichte van onze klanten hadden we een flinke achterstand. Dit signaal hebben wij opgepikt en zijn vervolgens aan de slag gegaan.

Als eerst zijn wij begonnen met het bezoeken van klanten die al aan het werk waren met 3D printen. Onze klanten hebben op diverse plekken op de wereld proeffabriek locaties. Dit zijn relatief kleine fabrieken. Bij een aantal fabrieken zijn we langs gegaan om te kijken wat zij hadden staan en hoe zij te werk gingen. Op deze manier krijg je als ondernemer een redelijk beeld wat je allemaal nodig hebt en wat er bij komt kijken. Het is niet alleen de printer, maar ook alles eromheen wat je nodig hebt. Denk aan een materiaallaboratorium, een nabewerkingsruimte (inclusief machines) en een poederonderzoeksfaciliteit. Verder kijk je als ondernemer naar business cases, kansen en mogelijkheden die deze nieuwe techniek kan brengen voor je bedrijf.

Wat is de reden dat jullie aan de slag willen met 3D printen?

Aeronamic produceert diverse onderdelen uit zogenaamde gietstukken. Omdat er relatief weinig gekwalificeerde leveranciers zijn in de Aerospace wereld zijn er relatief veel problemen op gebied van kwaliteit en toelevering van gietstukken. 3D Metaalprinten zien wij als een nieuwe manier om deze gietstukken te vervangen. Klanten zien dit ook zo en samen hebben we de mogelijkheid om zo het supply chain probleem op te lossen. Een andere reden waarom we aan de slag willen met 3D printen is de zekerheid die wij hebben dat een aantal componenten in de toekomst ontworpen gaan worden met 3D printen in het achterhoofd. Als je die technologie niet beheerst, dan kun je die spullen gewoon niet maken en loop je het risico om markt te verliezen. 

Begin klein en krijg je mensen mee

Wij zijn begonnen met plastic 3D printers. Op deze manier konden onze mensen wennen aan het idee van 3D printen en overwonnen we de aanvankelijke scepsis. De plastic printers zijn een goedkope manier om te beginnen met 3D printen. Al snel werd het printertje zoveel gebruikt dat het 24/7 stond te draaien. Mensen wisten al heel snel de mogelijkheden te vinden met deze nieuwe techniek. Dan verkoopt de technologie zich als het ware vanzelf. Het feit dat mensen handige dingen konden printen zoals gereedschap of hulpstukken die zij nodig hadden voor hun werk heeft gezorgd voor veel positiviteit ten opzichte van 3D printen.

Door fouten maken kom je vooruit

Toen we net begonnen met 3D printen is veel misgegaan. Denk aan gescheurde en vervormde producten, printjobs die niet lukten etc. Door de hoge interne restspanningen trekken de producten zichzelf als het ware kapot. We hebben inmiddels geleerd door de printer anders te programmeren en producten anders te ontwerpen dit te voorkomen. Het Fraunhofer Project Center heeft ons hierbij geholpen. Van tevoren wisten wij dat het geen makkelijke weg ging worden vanwege het innovatieve karakter van deze technologie. Inmiddels hebben we door het maken van vele fouten veel kennis eigen gemaakt. Fouten maken is deel van het leerproces. We wisten dat het meer een reis ging worden waarvan niet alle stappen eenduidig zouden zijn. We leren nog steeds waarbij we steeds sneller willen printen zonder fouten. 

Tip voor andere ondernemers

Kijk eens bij andere bedrijven die met additive manufacturing aan de slag zijn, hoe zij het doen. En, als je aan de slag wil gaan met 3D metaalprinten, begin met een kunststofprinter. Dit is een relatief kleine investering waar je al veel leuke dingen mee kan doen om de technologie eigen te maken.

3D2SKY Insite - Webinar 27 mei

Om andere ondernemers kennis te laten maken met 3D printen organiseren wij samen met BOOST 3D2SKY Insite. We hopen bedrijven te laten zien wat 3D metaalprinten inhoudt. Zodat zij zelf kunnen bepalen wat het voor hun bedrijf kan betekenen. Toen wij besloten om met Additive Manufacturing te beginnen, heeft het ons enorm geholpen om bij andere bedrijven en instellingen op een laagdrempelige manier met de technologie kennis te maken in plaats van alles zelf te bedenken. Die gelegenheid willen we bedrijven ook bieden tijdens 3D2SKY Insite. 

Kijk voor meer informatie over 3D2SKY Insite op https://boostsmartindustry.nl/agenda/webinar-3d-printing-de-praktijk-deel-1-3d2sky-insite

Vlnr: Renko Overmeen, Maarten van Ramshorst, Ronny Blaauwgeers, Arjen den Hollander (FPC@UT), Peter Oomen en Wendy Kamp.