Showcases

Bart van Doesburg | DGA Doeko uit Weurt

Waarom en/of sinds wanneer pas je Sociale Innovatie toe?

Ik denk dat we ongemerkt al een hele tijd sociale innovatie toepassen. Het is ook niet iets wat je van de ene op de andere dag begint, het is vooral een mindset. Je moet als bedrijfsleider overtuigd zijn van het feit dat het bedrijf veel verder komt wanneer je goed luistert naar je medewerkers en deze informatie zwaar meeweegt voor beslissingen. Hiervoor moet je eigen zijn met de mensen op de werkvloer. Vanuit een ivoren toren regeren werkt averechts volgens mij. En waarom we dat zo al een hele tijd doen? Wij zitten in de hoogwaardige technische maakindustrie, onze mensen bepalen voor het grootste deel ons succes. Een goed team bouwen en de capaciteiten hiervan optimaal benutten is dus van levensbelang voor ons bedrijf.

Wat houdt Sociale innovatie in bij jouw bedrijf, wat doe je ‘anders’?

Nou ja, een van de belangrijkste dingen is dus je mensen kennen. Zodat je weet wat er speelt. Dan pas kun je het juiste doen en grote stappen vooruit maken met z’n allen. Verder is het belangrijk dat je uitdagingen en problemen niet voor jezelf houdt, maar ventileert, zodat iedereen mee kan denken over de juiste oplossing. Daarmee bereiken we vaak het beste resultaat. En ere wie ere toekomt, ga niet zelf pronken met het goede idee. Wat je ook niet moet onderschatten, is dat je oprechte aandacht geeft aan je team. Maak je echt zorgen als je signaleert dat er iets mis is. Laat het niet sudderen, maar grijp gelijk in. Het is nooit bevorderlijk voor de teamspirit als er een olifant in de kamer staat.

Als je het hebt over wat wij ‘anders’ doen, dan denk ik ook aan dat wij mensen stimuleren om lui te zijn. Daarmee bedoel ik lui in uitvoering maar ontzettend gedreven in het bedenken van de meest efficiënte, geautomatiseerde oplossing zodat repeat werk komt te vervallen. Dat is namelijk waar wij ons geld mee verdienen. Om dat te bereiken moet je als bedrijfsleider allesbehalve conservatief zijn, continue willen verbeteren en zeker niet blijven hangen in oude gewoontes. Daarnaast zijn we gefocust op het intensief opleiden en trainen van onze mensen passend bij hun talent en persoonlijke ambities. Zodat we het beste uit iedereen kunnen halen. Daar hebben we opleidingsprogramma’s voor, we maken gebruik van interne en externe opleidingen. Ook delen we onze kennis buiten het bedrijf. Zo heeft bijvoorbeeld onze robotgoeroe leraren getraind in robottechniek, zodat zij hun leerlingen beter kunnen opleiden hierin. Daar hebben wij dan weer profijt van op de lange termijn. 

Wat bereik je ermee, wat is het resultaat?

Een team met zelfverzekerde mensen, die elkaar helpen, zich ontplooien en vertrouwen hebben in de onderneming. Ze weten dat je fouten maakt om te leren. En die zitten bij ons werk al in een heel klein hoekje, dus ze zijn snel gemaakt. Maar iedereen weet dat als je bij ons je best doet, je nooit op je fouten afgerekend wordt. Ook kennen wij geen haantjesgedrag. Past gewoon niet bij onze bedrijfscultuur. Een gezonde onderlinge strijd is er soms wel, maar die staat het respect voor elkaar nooit in de weg. Zo ontstaat er op een heel natuurlijke manier ruimte voor degene die op dat moment het best geschikt is voor de job. Hele concrete resultaten zijn dat we geen personeelstekorten hebben of verloop in personeel. Wat best uitzonderlijk is in de technische branche. Het gemiddelde dienstverband bij ons is ongeveer 12,5 jaar en de gemiddelde leeftijd 38. Daar zijn we behoorlijk trots op.

BOOST Pionier Bart van Doesburg