Showcases

Fieldlab Industrial Robotics zorgt voor verandering in de wereld van kennis-overdracht in de industriële robotica

Het gebruik van robots in de maakindustrie is niet meer weg te denken.

Sterker nog, de vraag naar industriële robotisering zal in de komende jaren alsmaar toenemen. Ontwikkelingen gaan razendsnel en denderen als een hogesnelheidstrein door het industriële landschap.

Toch zijn veel ondernemingen huiverig om deze mooie technieken in te zetten in hun eigen productie. Waarom? Kennis! Waar vind je de mensen die industriële robots kunnen toepassen naar jouw wensen en het proces van robotisering adequaat kunnen integreren in de productieorganisatie? Rik Grasmeijer en Piet Mosterd, van Fieldlab Industrial Robotics, weten prima uit te leggen wat hun filosofie is over kennisoverdracht binnen de robotica.

Kennis is macht!

De vraag naar mensen met kennis over de toepassing van industriële robots is groot. Heel groot en zal de komende tijd alleen maar verder toenemen. Immers bedrijven bestaan door uitvoering van waarde toevoegende handelingen. En laat dit nu precies de kern zijn waar het Fieldlab Industrial Robotics toe wil bijdragen: kennis overdragen hoe industriële robots waarde kunnen toevoegen aan een product op basis van digitale informatie.

In Nederland staan ongeveer zo’n 90.000 fabrieken. Hoeveel kennis is er dan wel niet nodig om processen te ontwikkelen, onderhouden en verder te innoveren? Het antwoord is veel. Heel veel! Er is nu al een schaarste aan goed opgeleid personeel. En de verwachting is zelfs dat het gebrek aan goed opgeleide vakmensen, binnen 2 tot 5 jaar, de economische groei ernstig zal vertragen.

Een robot kopen is niet zo’n kunst. Je legt een paar euro neer en je bent klaar. De clou zit hem in de gespecialiseerde vakkrachten die je in dienst of tot je beschikking hebt om het productieproces te blijven ontwikkelen.

Tot vijf jaar geleden was het moeilijk om een opleiding te volgen op het gebied van Industriële Robotica.
De kennis was onontgonnen en maar mondjesmaat beschikbaar. Fieldlab Industrial Robotics heeft, samen met bedrijven en opleidingspartners Deltion, Landstede en Windesheim, dat gat in de markt opgevuld door eersteklas lesprogramma’s en lesmateriaal te ontwikkelen voor het mbo en hbo. Nu gaan zij binnen de samenwerking deze hoogwaardige en merk- onafhankelijke lesprogramma’s delen met diverse onderwijsinstellingen en bedrijven om nog meer vakmensen klaar te stomen voor de toekomst.

Vaak wordt er onterecht gedacht dat je bij een opleiding Industriële robotica opgeleid wordt tot programmeur. Maar het lesprogramma van Fieldlab Industriële Robotica gaat veel verder. Naast leren programmeren worden studenten opgeleid om verder te denken dan hun opdracht. Daarbij leren ze hoe de robot een integraal onderdeel kan worden van de productieomgeving en worden vaardigheden ontwikkeld om te borgen dat de gerobotiseerde oplossing mee verandert met de organisatie.

Innovatieve technieken zoals Vision en Artificial Intelligence

We willen de studenten, onze rebellen, infecteren met het virus dat Industriële Robotica heet.
Als je eenmaal weet hoe je dit soort speelgoed voor techneuten kan aansturen, wordt het een lichte vorm van verslaving om te zien hoe gaaf het is waar een robot allemaal toe in staat is.

De basis hebben de studenten snel onder de knie, maar de uitdaging zit bij het begrip waar een robot allemaal toe in staat is. De studenten worden gestimuleerd om nieuwsgierig te zijn naar de onbegrensde toepasbaarheid van robotica en dat niet alleen. Ze ontwikkelen daarbij meer digitale vaardigheden waarbij ze meerdere nieuwe, innovatieve technieken, zoals Vision en Artificial Intelligence, kunnen combineren tot geheel nieuwe en innovatieve processen binnen de onderneming.

Ambitie 

Na vijf jaren is er een goede eerste stap gezet voor het Fieldlab Industrial Robotics, maar de heren denken nog lang niet aan stoppen. Sterker nog, ze komen nu pas op stoom! Er staat een basis aan lesmateriaal en
de volgende stap is de ambitie om door continue te verbeteren te excelleren, de kennis verder te verdiepen en breder aan te bieden. Er wordt samenwerking gezocht met alle robotica fieldlabs in Nederland om kennis
met elkaar te delen, want juist het combineren van de verschillende kennispartners binnen de fieldlabs zorgt voor de noodzakelijke, snellere en bredere ontwikkeling op het gebied van industriële Robotica.
Daarnaast is het Fieldlab in Harderwijk een skillslab voor iedere denkbare tak van industrie. Op locatie zijn testomgevingen neergezet waar docenten worden getraind en waar studenten in de praktijk ervaringen kunnen opdoen met robots van verschillende merken. Op deze manier wordt het lesmateriaal in de praktijk bereikbaar gemaakt voor alle niveaus in het onderwijs. Kortom, Fieldlab Industrial Robotics heeft toekomstplannen en ambitie genoeg om haar bijdrage te leveren aan een verdere ontwikkeling van de industrie in Oost Nederland!

Fieldlab Industrial Robotics

doet empirisch onderzoek naar ‘best practices’ op het gebied van industriële robotoca. Deze kennis valoriseren zij tot nieuw lesmateriaal op mbo-, hbo- en wo-niveau en maken dit breed beschikbaar. Tevens maken ze het kennisniveau in Nederland inzichtelijk met een certificering voor mensen met kennis van industriële robotica op de verschillende niveau’s van mbo tot universiteit.

In hun volledig uitgeruste fieldlab in Harderwijk bieden ze, in het samenwerkingsproject RIF IR (Regionaal Investeringsfonds Industriële Robotica) en als A+O Technohub, ondernemers en onderwijs in Oost- Nederland de mogelijkheid te werken met nieuwe technologieën om tot innovatieve oplossingen te komen. Meer informatie: www.fieldlabir.nl.