Hoe zien ondernemers in de maakindustrie de Corona crisis?

Wat voor effecten heeft Corona op de maakindustrie? En zijn er nu juist kansen voor circulariteit? We maakten een belrondje langs vier ondernemers voor hun visie.

Dionne Ewen – Manager Circulaire Economie bij Ahrend

Ahrend produceert en levert kantoormeubelen.

 

“Vanuit het circulaire perspectief verandert deze crisis voor ons niet zo heel veel. Onze productie en design loopt door en dat gaat gewoon volgens dezelfde circulaire principes als voorheen. Qua leveringszekerheid zitten we goed aangezien we veel lokale, West Europese leveranciers hebben. Zij kunnen wel weer last hebben van een stop van toevoer uit andere landen, maar inmiddels gaan fabrieken in China ook weer open. Ook hebben we verschillende modellen van producten. We kunnen meestal wel een beetje tweaken in overleg met de klant, zodat we leveringsproblemen kunnen oplossen. Maar ik begrijp dat niet elk bedrijf deze optie heeft.

 

De vraag naar gerevitaliseerde producten zien we enorm toenemen in deze periode. Klanten kopen met name stoelen zodat hun medewerkers thuis ook goed kunnen werken. Via Ahrend Hergebruik kunnen wij deze gerevitaliseerde stoelen snel leveren, omdat de stoelen er al zijn: ze hoeven niet meer geproduceerd te worden. Dit maakt de circulaire economie ook zo mooi, omdat we hierdoor nu snel kunnen handelen. Daar is in een crisis als deze behoefte aan.

 

Ik hoop dat de Corona crisis een wake up call is voor bedrijven en mensen, zodat we een klimaat- en grondstofcrisis gaan voorkomen. Het voorbeeld van WC papier hamsteren is heel exemplarisch. De angst dat het er niet meer is zorgt voor paniek. De problemen kunnen vele malen groter worden als we producten echt niet meer kunnen maken, omdat de grondstoffen op zijn. Ook laat de crisis zien hoe snel we allemaal een probleem hebben als China, de fabriek van de wereld, stilstaat. Ik hoop dat dit besef bedrijven hard wakker schudt en dat zij werken volgens circulaire principes ontdekken als mitigerende maatregel om problemen in de toekomst te voorkomen. Als mensen de klimaatproblematiek en het uitputten van grondstoffen net zo zouden behandelen als Corona, dan zou de aanpak een stuk daadkrachtiger zijn.”

 

“Ik hoop dat deze crisis een wake up call is, zodat we een klimaat- en grondstofcrisis gaan voorkomen.”

Edward van Dijk – Algemeen Directeur van Altis

Altis is fabrikant van hoogwaardige panelen en elementen voor bureau’s, tafels, kasten en interieurbouw.

 

“De Corona maatregelen hebben ons absoluut geraakt. Eerst produceerden we 4.000 bladen per week, maar als dat nu de helft is, dan is dat mooi. Dat komt doordat veel projecten stilvallen. Scholen zijn belangrijke klanten voor ons, maar die bestellen op dit moment niets. Daarnaast ben ik bezorgd over de financiële steunmaatregelen zoals die nu afgesproken zijn. Loonkosten vergoeden werkt prima voor organisaties waarvan loon de grootste kostenpost is, maar bij ons als kapitaalintensief bedrijf is loon maar een derde van onze kosten.

 

Aan de andere kant geeft de crisis ons een pauze van de waan van de dag en daarmee tijd om wat zaken uit te zoeken. Zo onderzoeken we de mogelijkheden van ECOR, een volledig biobased blad van gerecycled papier zonder schadelijke bindmiddelen. Ook kijken we of we samen met Brink Industrial een product kunnen maken voor thuiswerkers, iets dat 100% recyclebaar is, dat mensen weer kunnen inleveren aan het eind van de crisis of mee kunnen nemen naar hun kantoor. Nu hebben we tijd om dit uit te zoeken. Door de ruimte die er nu in de productie is, zijn er mogelijkheden om nieuwe zaken op te pakken en voor een scherp tarief in de markt te zetten. Dan staan mijn machines niet stil en kunnen we hier een start mee maken.”

 

“Aangezien mensen nu veel thuiswerken, zien wij kansen om hier een product voor te ontwikkelen.”

Origineel bericht