Showcases

Leferink zet bureaustoelen om in Feeling Home Pillows

Oude en niet meer in te zetten bureaustoelen gaan veelal rechtstreeks naar de afvalverwerking, worden verbrand en hebben dan slechts een lage energetische waarde. Door lokaal de samenwerking aan te gaan, krijgen de vier afvalstromen die voortkomen uit een oude bureaustoel elk een nieuwe bestemming. Eén daarvan is de Feeling Home Pillow van Leferink.

Leferink is een familiebedrijf met een warm kloppend hart voor mens en materialen. Hun missie: omgevingen ontwerpen waar mensen met plezier werken en prestaties kunnen leveren. In hun ontwerpen wordt bestaand meubilair zoveel mogelijk opnieuw ingezet. Wanneer nodig, wordt het eerst aangepast door de eigen interieurbouwtak. Leferink neemt nieuw meubilair vooral af bij Nederlandse en Duitse fabrikanten waarbij Carbon Footprint, (biobased) materialen, modulair ontwerp en recyclebaarheid de keuze bepalen.

Alle oplossingen en diensten die projectinrichter Leferink biedt, zijn erop gericht om:

  • meubilair zo lang mogelijk mee te laten gaan
  • zo min mogelijk een beroep te doen op grondstoffen voor nieuwe producten
  • deze aan het eind van hun levenscyclus verantwoord te recyclen

Bij de uitvoering van inrichtingsprojecten neemt Leferink het oude meubilair retour. De kwaliteit van het interieur is soms zodanig dat het niet meer mogelijk is het een tweede leven te geven en niets anders rest dan het af te voeren. Dit meubilair eindigt meestal in de verbrandingsoven van een algemene afvalverwerker. Leferink besloot de afvalstromen van meubilair in de keten te optimaliseren. Een van hun eerste initiatieven: bureaustoelen.

Van oud naar nieuw

Leferink demonteert in samenwerking met Hassing Totaalstoffering uit Enschede oude bureaustoelen volledig om hergebruik van de vier basismaterialen mogelijk te maken. Het gaat dan om: ijzer, kunststof, stofbekleding en schuimmaterialen. Zij kozen daarop zorgvuldig enkele lokale Twentse partners uit die de materialen als volgt verwerken:

  1. ijzer heeft van zichzelf al een hoge circulaire waarde en wordt voor 100% gebruikt voor nieuwe staalproductie.
  2. de kunststof onderdelen zoals rugkappen worden verpulverd tot granulaat zodat het weer toegepast kan worden als nieuwe grondstof.
  3. de stoffen bekleding wordt vervezeld tot fijne deeltjes om nieuw garen van te maken.
  4. het polyetherschuim wordt vervlokt en opnieuw gebruikt als vulling van bijvoorbeeld woonkussens.

En zo is afval ineens geen afval meer en is voor oude bureaustoelen de cirkel weer rond. Voor een tweede initiatief, het hergebruik van oude tafelbladen, loopt inmiddels een pilot.

Lees meer over circulair ontwerpen.

Lees verder