Stille kracht die boel 'gewoon' draaiende houdt

​NDIX uit Enschede beheert een afgeschermd glasvezelnetwerk in Nederland en Duitsland. Juist in tijden van thuiswerken en corona zijn betrouwbaarheid en veiligheid van belang. Zeker als je zorginstellingen als klant hebt. Jeroen van de Lagemaat, algemeen directeur bij het bedrijf, vertelt welke maatregelen NDIX heeft genomen om deze vaak onzichtbare, maar essentiële, infrastructuur 'gewoon' te laten draaien.

NDIX levert connectiviteit tussen bedrijven, tussen bedrijfslocaties en tussen bedrijven en partijen waar zij ICT-diensten van willen afnemen. Jeroen van de Lagemaat legt uit: "We bieden een afgeschermd en beveiligd netwerk. Internet is daar nog geen 20% van het verkeer. Het meeste verkeer is tussen bedrijfslocaties onderling, tussen bedrijven en datacentra waar ze hun servers hebben staan, en tussen bedrijven en aanbieders van ICT-diensten waar de bedrijven gebruik van willen maken. Dat gaat bijna allemaal buiten het publieke internet om en het loopt via glasvezel om te zorgen dat capaciteit nooit een probleem is."

Ziekenhuizen en zorginstellingen als klant

Onder de klanten van NDIX bevinden zich ongeveer 20 ziekenhuizen in Nederland en Duitsland, maar ook laboratoria, zorgcentra, verpleeghuizen verschillende klinieken. In totaal meer dan 70 zorginstellingen zijn op het netwerk van NDIX aangesloten. Voor ziekenhuizen staat veiligheid en betrouwbaarheid voorop. "Een ziekenhuis staat gewoon stil als de externe verbinding weg is. Apparatuur op de operatiekamer werkt dan niet naar behoren", legt Van de Lagemaat uit.

Veel zorgpartijen hebben hun patiëntendata in een datacenter staan, niet in een cloud, maar op eigen servers. Van de Lagemaat: "Die verbinding moet natuurlijk extreem veilig en betrouwbaar zijn. Als de verbinding met het datacenter er niet meer is, kunnen ze gewoon geen patiënten meer ontvangen. Dat hebben we jaren geleden één keer meegemaakt, toen moest de instelling de patiënten naar huis sturen. Dat was voor ons een wakeup-call – als nu een zorginstelling belt die overweegt een aansluiting te nemen,adviseren we een dubbele aansluiting. Zeker bij ziekenhuizen is dat nu standaard."

Corona-protocol

Het wegvallen van de verbinding is dus een scenario wat je altijd, en nu al helemaal, wilt voorkomen. Daarom heeft NDIX voor de coronacrisis een noodprotocol in werking gezet: "Onder meer door ons personeel te compartimenteren: zorgen dat er een deel van het personeel is dat absoluut niet naar kantoor komt en sociaal gezien nog wat meer afstand houdt dan de overheid adviseert. Om ervoor te zorgen dat als er iets is met de verbinding van een ziekenhuis, we altijd personeel beschikbaar hebben", vertelt Van de Lagemaat.

NDIX nam tijdig actie om te zorgen dat er nu geen problemen ontstaan, zegt van de Lagemaat: "Met onze voorraad van apparatuur ook; we hebben op tijd voldoende reserveapparatuur besteld, ietsje meer dan anders, om ervoor te zorgen dat als iets is we snel wat kunnen vervangen zonder dat we van leveranciers afhankelijk zijn."

Crisis maakt creatief

Tot nu toe lukt dat goed, al zijn er wel aanpassingen vertelt de directeur van NDIX: "De crisis maakt ons ook creatief. Nu opeens doen we dingen die we eerder niet deden. Zo hebben we de apparatuur die we normaliter zelf installeren bij de klant nu zo geconfigureerd dat ze op afstand zijn in te stellen. De klant kan de apparatuur zelf plaatsen, en wij activeren de aansluiting op afstand vanuit onze Network Operations Centre, dat ook thuis bij de betreffende medewerkers beschikbaar is. Daardoor is er minder fysiek klantcontact nodig. Zo kunnen we wel nieuwe aansluitingen realiseren, zonder dat we onszelf of de klant in gevaar brengen." 

En nieuwe kansen biedt de crisis ook. In Duitsland, waar NDIX ook actief is, is de capaciteit van veilige netwerken soms nog best een probleem. "Daar communiceren we op een nette manier dat ons veilige, netwerk juist nu interessant kan zijn. In de Duits beleving: we leveren een Mercedes voor de prijs van een middenklasser. Met de randvoorwaarde dat 'het 't gewoon altijd moet doen, met meer dan voldoende capaciteit.'  In de corona-tijd zijn dat  de waarden die zich bewijzen, mensen hebben behoefte aan voldoende capaciteit met de grootste betrouwbaarheid", aldus van de Lagemaat.

Oost NL en de Universiteit Twente zijn aandeelhouder in NDIX aan Nederlandse kant, Stadtwerke Münster GmbH is dat aan Duitse zijde. NDIX werd ooit opgericht met het doel een goede infrastructuur van breedbandinternet in Twente te realiseren, zodat er voor spin-offs van de universiteit goed en voldoende internet beschikbaar is. Inmiddels is dat verbreed naar veel meer vormen van veilige en betrouwbare connectiviteit via het netwerk van NDIX. Maar nog wel met dezelfde kerngedachte: "Slecht internet mag nooit meer een reden zijn dat een bedrijf Twente verlaat. Het is een toevoeging op het vestigingsklimaat, waarbij inmiddels naast Internet meer dan 100 verschillende ICT-diensten via ons netwerk beschikbaar zijn, van meer dan 130 concurrerende aanbieders", besluit Van de Lagemaat.

Origineel bericht