In de Europese Unie wordt jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd. “Zodra een banaan begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’ en wordt de hele doos weggegooid”, zegt Laura Hoogland, oprichter van Sunt en The Banana Factory.
The Banana Factory redt “afgekeurde” bananen in de Europese havens van vernietiging door er in Geldermalsen bananenpuree van te maken. De ‘no waste bananenpuree’ wordt door voedselproducenten, waaronder Sunt, gebruikt om er voedingsproducten van te maken. In de bananenfabriek worden bananen (semi-)automatisch gesorteerd, gerijpt, gewassen en gepeld, waarna deze worden gepureerd tot homogene grondstof. Met dat proces krijgt zo’n 3.000 ton bananen per jaar een duurzame bestemming. Daarnaast gaat de onderneming onderzoeken wat er mogelijk is met de banenschillen, die nu nog een afvalstroom vormen. The Banana Factory werkt nauw samen met Coroos, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verduurzamen van fruit, groenten en peulvruchten.
"Als de eerste bananenfabriek ter wereld draait The Banana Factory nu op volle toeren", aldus Hoogland. Oost NL kon haar daarbij ondersteunen: “Bij het vinden van een goede vestigingslocatie, het in contact brengen met gemeentes en het aandragen van subsidiemogelijkheden, maar ook bij het betreden van nieuwe markten, zoals Duitsland.” Onlangs bracht een delegatie Duitse bedrijven en organisaties een bezoek aan – onder anderen – de Banana Factory:
Inkomende Handelsmissie: Duitse delegatie bezoekt Nederlandse Foodbedrijven
Francine Hellinga, projectmanager Food bij Oost NL is verheugd met de komst van The Banana Factory naar de Betuwe: “De missie tegen voedselverspilling sluit aan bij waar we als Oost NL voor staan, innovatieve ondernemers, die de wereld een stukje beter maken, verder helpen. Tegelijkertijd zorgt de vestiging van het bedrijf voor nieuwe economische activiteit.”