Nieuws & Blogs
 circulair

The Banana Factory redt bananen en maakt bananenpuree voor voedingsproducten in de Betuwe

De consument wil graag een perfect uitziende banaan. Om de retail en groothandel te bereiken zijn enkel groene bananen bij aankomst goed genoeg. Bananen waarbij het rijpingsproces al is gestart, worden dan ook afgekeurd en vernietigd in Europese havens, lang voordat ze de supermarkt bereiken. Dit draagt bij aan het grotere probleem van voedselverspilling, waarbij een derde van al het geproduceerde voedsel de consument niet bereikt. Eerder dit jaar vestigde The Banana Factory zich in Geldermalsen. Het bedrijf maakt van afgekeurde bananen puree, waar weer andere producten van kunnen worden gemaakt. Nu, een half jaar later, kondigen ze aan hun toevoerstromen te gaan verbreden. Oost NL ondersteunde het bedrijf bij het vinden van een productielocatie en het leggen van contacten binnen en buiten de regio.

In de Europese Unie wordt jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd. “Zodra een banaan begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’ en wordt de hele doos weggegooid”, zegt Laura Hoogland, oprichter van Sunt en The Banana Factory.

The Banana Factory redt “afgekeurde” bananen in de Europese havens van vernietiging door er in Geldermalsen bananenpuree van te maken. De ‘no waste bananenpuree’ wordt door voedselproducenten, waaronder Sunt, gebruikt om er voedingsproducten van te maken. In de bananenfabriek worden bananen (semi-)automatisch gesorteerd, gerijpt, gewassen en gepeld, waarna deze worden gepureerd tot homogene grondstof. Met dat proces krijgt zo’n 3.000 ton bananen per jaar een duurzame bestemming. Daarnaast gaat de onderneming onderzoeken wat er mogelijk is met de banenschillen, die nu nog een afvalstroom vormen. The Banana Factory werkt nauw samen met Coroos, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verduurzamen van fruit, groenten en peulvruchten.

"Als de eerste bananenfabriek ter wereld draait The Banana Factory nu op volle toeren", aldus Hoogland. Oost NL kon haar daarbij ondersteunen: “Bij het vinden van een goede vestigingslocatie, het in contact brengen met gemeentes en het aandragen van subsidiemogelijkheden, maar ook bij het betreden van nieuwe markten, zoals Duitsland.” Onlangs bracht een delegatie Duitse bedrijven en organisaties een bezoek aan – onder anderen – de Banana Factory:
Inkomende Handelsmissie: Duitse delegatie bezoekt Nederlandse Foodbedrijven

Francine Hellinga, projectmanager Food bij Oost NL is verheugd met de komst van The Banana Factory naar de Betuwe: “De missie tegen voedselverspilling sluit aan bij waar we als Oost NL voor staan, innovatieve ondernemers, die de wereld een stukje beter maken, verder helpen. Tegelijkertijd zorgt de vestiging van het bedrijf voor nieuwe economische activiteit.”

Oost NL
Origineel bericht van Oost NL