Hoe mensgerichte technologie de concurrentiepositie verstevigt

Om aan de vraag te kunnen voldoen en om concurrerend te blijven op de wereldmarkt hebben we meer handen nodig. Dit kunnen we bereiken door bijvoorbeeld robotisering en door mensen die nu nog niet in het arbeidsproces zitten te laten meedoen. Daarom is technologische innoveren van belang.

Toch wordt in ons land nogal eens huiverig gereageerd als het om robotica gaat. Het beeld van banenverlies remt die ontwikkeling. Terwijl technologie mensen juist kan ondersteunen en nieuw arbeidspotentieel kan aanboren. Maar hoe dan? Ga je 3D-printen? Kies je voor augmented reality? Wil je een cobot? Je vindt er zo honderd. Zo’n dertig ondernemers kwamen naar het Smartcafé bij Rookoven in Nunspeet begin deze maand om hierover mee te praten.

Show It

Directeur Stefaan Poppe van Gibas Automation en manager Daniël Bottema van AWL schoven aan tafel aan bij innovatiemakelaar Marieke op de Weegh om hun ideeën hierover te delen. Het hard groeiende AWL heeft mensgerichte technologie nodig, legt Bottema uit. “Onze klanten komen mensen te kort.” Machines, robots, kunnen daarom de productie toch helpen op te schalen. Veel bedrijven weten nog niet hoe dat te doen, op welke manier technologie hun proces kan verbeteren. Daarin is system integrator Gibas Automation gespecialiseerd. “In de eerste fase zijn de medewerkers niet altijd blij met onze komst, want bij de operators leeft de angst om hun werk te verliezen. Maar als ze eenmaal aan de slag zijn, verdwijnt die angst als sneeuw voor de zon.” “Show it”, weet ook Bottema. “Daarom passen we dit ook toe in onze eigen productie.” Met de inzet van een cobot gaat de productiviteit omhoog, merkt hij: “Nooit ziek, hoeft niet te kletsen. Als onze klanten dat zien gaan ze daar ook over nadenken.”

Smartcafé

Regelmatig organiseert RCT Gelderland een smartcafé waarbij interessante thema's op gebied van Smart Industry aan bod komen. Tijdens deze sessie gaat een innovatiemakelaar hierover in gesprek met een groep ondernemers. Dit keer was het centrale thema: "Hoe mensgerichte technologie de concurrentiepositie verstevigt.".

Lees verder op de website van RCT Gelderland