Nieuws & Blogs
 circulair

Terugblik: Dealen met de Green Deal

 

 Afgelopen dinsdag, 31 oktober, vond het evenement 'Dealen met de Green Deal' plaats bij The Compound Company in Enschede. Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met de concrete uitwerking van de Green Deal in wetgeving. Tijdens deze bijeenkomst werden ondernemers meegenomen in deze duurzaamheidswetgeving door Jeannette Levels (LBP|SIGHT/Circonnect). Is de Green Deal een uitdaging of juist een kans?

Na een inspirerende rondleiding door The Compound Company, gingen de aanwezige ondernemers in gesprek met studenten van de minor Circulaire Economie aan Hogeschool Saxion. Samen gingen ze in gesprek over de mogelijkheden en uitdagingen die de Green Deal met zich meebrengt, dit deden ze met behulp van de CESI Supply Tool.

 

 Waarom de Green Deal?

De Europese overheid heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd om de impact van klimaatverandering te beperken. In 2030 streeft Europa naar een reductie van 55% van de CO2-uitstoot, met uiteindelijk het doel om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Europa legt de nadruk op een duurzame en autonome economische, met een focus op grondstoffen. Bovendien is het bijdragen aan het herstel van biodiversiteit en de natuur van groot belang.

Een strategie om deze doelen te bereiken, is de circulaire economie. Dit concept draait om het maximaliseren en behouden van de waarde van alles wat we in onze economie hebben. Hoe kunnen we producten langer in gebruik houden en ervoor zorgen dat ze na gebruik weer op een zo hoog mogelijk waarde niveau worden geherintroduceerd in de economie? Een circulaire aanpak vermindert de behoefte aan nieuwe primaire grondstoffen en draagt zo bij aan het behalen van de Green Deal-doelen.

 

CSRD-regelgeving

Een belangrijk onderdeel van de Green Deal is de CRSD, de Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht grote ondernemingen in Europa om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, waaronder milieukwesties, sociale verantwoordelijkheid en governance kwesties. 

Hoewel veel MKB-bedrijven niet direct onder deze wetgeving vallen, worden ze toch geconfronteerd met de eisen van grote ondernemingen, die verplicht zijn om informatie te verzamelen over duurzaamheidskwesties in de keten.

Hendrik Tjarden, manager R&D, van The Compound Company vertelt over hoe het bedrijf indirect te maken heeft met de CSRD-wetgeving. The Compound Company is al een tijdje bezig met de wetgeving, niet omdat ze zelf onder deze wetgeving vallen, maar omdat klanten ernaar vragen.

 

SFDR-regelgeving

Een andere relevante regelgeving is de SFDR, Sustainable Finance Disclosure Regulation. Deze verplicht financiële instellingen om duidelijker te zijn over hun ESG-beleggingsstrategieën en introduceert criteria voor het beoordelen van de duurzaamheid van investeringen.

Voor het midden-en kleinbedrijf (MKB) zijn er verschillende manieren waarop ze te maken kunnen krijgen met ESG, bijvoorbeeld als leverancier van grotere bedrijven, als ontvanger van financiering en zelfs als investeerder in ESG-producten.

 

ESPR & CPR regelgeving

Tot slot is er concrete regelgeving in de maak op de duurzaamheid van producten. De Construction Products Regulation (CPR) gaat invulling geven aan het declareren van milieuprestaties op de productverklaring van bouwproducten. Hierbij is de Europese Standaard EN 15.804 aangewezen om deze prestaties te bepalen, in Nederland kennen we dit stelsel binnen de Nationale Milieudatabase al op vrijwillige basis. Voor alle andere dan bouwproducten wordt dit uitgewerkt in de Ecodesign Sustainable Product Regulation (ESPR). Ook hier zullen de producteisen via de productregelgeving geïmplementeerd worden de komende jaren.

 

Hoe om te gaan met deze regelgevingen?

Om voorbereid te zijn op de bovenstaande regelgevingen, is het belangrijk om de benodigde data te verzamelen en het administratieve proces op orde te krijgen. Vervolgens is het van belang om de regelgeving van zowel je eigen bedrijf als je klanten te begrijpen, de risico's voor de toeleveringsketen te identificeren en inzicht te krijgen in toekomstige kosten. Bovendien brengt het ook kansen met zich mee. Hoe kan de regelgeving in jouw voordeel werken? 

Wilt u meer te weten komen over dit onderwerp? Bezoek dan ons evenement Dare to be Circular https://boostsmartindustry.nl/agenda/dare-be-circular-oost-nederland-circulaire-innovaties-de-maakindustrie

Meer informatie en inspiratie, zie onder meer;

www.circonnect.org/aan-de-slag

www.circulairemaakindustrie.nl/tools

BOOST