Nieuws & Blogs
 circulair

Waarom je de transitie moet maken naar een groen business model

De energietransitie, een tekort aan grondstoffen, de woningnood. Stuk voor stuk hoofdpijndossiers. En deze problemen gaan ook hand in hand, want hoe gaan we om met onze materialen en restmaterialen? Dat het antwoord in circulariteit ligt, mag duidelijk zijn. Maar hoe pas je dat toe binnen je eigen bedrijf? En waarom zou je overstappen naar een circulair businessmodel? Jorieke Adolfsen, business developer en ecoloog in opleiding vertelt.

RICHTING EEN GESLOTEN KRINGLOOP

Het wordt steeds duidelijker dat we hoe dan ook de rekening gepresenteerd krijgen van hoe we omgaan met de aarde. “Dat is ook precies de reden dat we moeten overstappen op een circulair – of groen – businessmodel,” zegt Jorieke. “Oftewel: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we zo dicht mogelijk bij een gesloten kringloop komen? Dat is een proces, maar kleine stappen kunnen een groot verschil maken. In ons business verkenningsprogramma is dat ook altijd een aspect wat we behandelen. Circulariteit is inmiddels niet meer ‘nice to have’, maar een must have. We kijken hoe circulair en duurzaam je bedrijf nu al is, en waar nog kansen liggen. Misschien kun je beginnen met je pand verduurzamen, of je productieproces: heb je restwarmte of afval? En kun je dat hergebruiken? Of kijk eens naar je product en de logistiek er omheen. Kan dat groener? De vraag is eigenlijk: wat kun je zelf al doen om te verduurzamen?”

CIRCULARITEIT LOONT

Zodra je die vraag hebt beantwoord, komt de volgende vraag naar boven: wat gaat dat kosten? Je hele pand verduurzamen of overstappen op biobased materialen voor je product kan bijvoorbeeld flink in de papieren lopen. Jorieke: “We moeten niet vergeten dat ecologie en economie geen tegenpolen zijn van elkaar. Ze gaan hand in hand en overlappen elkaar. Bedrijven die nog de impact voelen van de pandemie of nu van de oorlog in Oekraïne hebben hun aandacht minder bij circulariteit en meer bij overleven. Maar ook voor hen is de overstap naar een circulair businessmodel interessant. Je verdient daar op termijn namelijk meer geld mee, aangezien een ‘grijs’ businessmodel niet meer houdbaar is. De wereld verandert namelijk in een razend tempo, dus de urgentie wordt steeds groter. Het gaat om toekomstbestendig blijven.” Vaak kan de overheid je ook een handje helpen in de vorm van subsidies.

TERUG NAAR GROEN

Jorieke ziet dat veel ondernemers al serieus bezig zijn met circulariteit. “Innovatie en technologie lossen niet alles op. Het economische systeem staat niet naast de natuur, maar is er voor een groot gedeelte is afhankelijk van. Ecologisch denken en doen speelt dus een ontzettend grote rol. Dat kunnen we niet meer negeren en daar moeten we ook steeds meer naar terug. Groei en groen is niet altijd een win-win-situatie. Het blijft een coomplex vraagstuk. Maar wetenschappelijke rapporten stellen dat op plekken waar je de grootste biodiversiteit vindt, er ook de grootste opkomende welvaart is. De ‘key’ is dat men daar economische waarde creëert die niet ten koste gaat van de ecologische rijkdom die eraan ten grondslag ligt.”

“Daarom is het belangrijk dat bedrijven gaan nadenken over hoe je zelf met je materialen omgaat. Kun je van sloophout bijvoorbeeld weer bouwhout maken? Vooral voor familiebedrijven loont het om na te denken over hoe ze hun bedrijf – en daarmee indirect de wereld – zo goed mogelijk kunnen achterlaten aan de volgende generaties. Inzetten op een gesloten kringloop is absoluut een hot item voor de komende 5 jaar.”

Ook aan de slag met een circulair businessmodel, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij de start? Maak een afspraak met een van onze innovatieadviseurs! 

Novel-T
Origineel bericht van Novel-T