circulair

Kansen - Kansen voor circulair ondernemen en innoveren

Aan de slag met circulariteit, maar geen idee hoe?

BOOST Circulair helpt MKB-bedrijven in de maakindustrie verder!

Wat is er nodig om met je bedrijf de volgende stap te zetten om circulair te ondernemen? Hoe sta je er momenteel voor? Welke stappen kán je zetten? Met wie kan je samenwerken? Hoe integreer je een nieuw business model? Allemaal vragen die je mogelijk hebt als bedrijf in de maakindustrie.

Om je op weg te helpen zijn er, samen met diverse partners, verschillende instrumenten ontwikkeld. Ieder met een eigen doel en insteek. Hieronder zetten we deze instrumenten kort voor je uiteen:

Circular Design 

Circular Design helpt je op weg om kansrijke, innovatieve ideeën te genereren, ontwerpen te verbeteren en producten te ontwikkelen. Hierbij wordt je gematcht aan industrieel ontwerpers om zo relevante kennis en creativiteit van buiten de eigen organisatie in te zetten om gezamenlijk tot een nieuw circulair product te komen.

Dit traject is vooral interessant als:

  • je een idee hebt voor een nieuw (circulair) product, maar het je nog ontbreekt aan kennis om dit te ontwikkelen.

  • je een product wilt herontwerpen in het kader van circulair ondernemen.

  • je huidige product aan het eind van zijn economische levensduur zit en hier nog geen opvolger voor is.

Kortom, Circular design biedt je een unieke kans om kennis te maken én samen te werken met industrieel ontwerpers.

Aan de slag met Circulair Design

De trajecten starten op verschillende momenten in verschillende regio’s in het jaar. Een overzicht van de aankomende projecten Circular Design vind je hier.

CIRCO Track 

Wil jij meer leren over circulair ontwerpen en ondernemen? Dan is een CIRCO track interessant voor je. Tijdens een CIRCO track worden productiebedrijven en creatieve professionals geactiveerd om concreet aan de slag te gaan met circulair ontwerpen. Door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen wordt circulair ondernemen in veel gevallen mogelijk.

Een CIRCO track bestaat uit drie workshops van een dag die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden rond een afgebakend thema. Je verkent op deze manier de kansen voor je eigen business en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en/of businessmodellen.

Een CIRCO track ziet er als volgt uit:

  • Dag 1: Je duikt in jouw huidige keten, waarbij circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd worden.

  • Dag 2: De meest kansrijke circulaire propositie uit de eerste dag wordt in detail uitgewerkt met behulp van circulaire design methoden en businessmodellen.

  • Dag 3: Elk deelnemend bedrijf stelt een implementatie-roadmap op om zijn circulaire propositie naar de markt te brengen.

Benieuwd naar de eerstvolgende CIRCO track? Check dan onze agenda en meld je snel aan.

CIRCO track Energieopslag, opwek en laadinfrastructuur (Oost-Nederland)
Najaar 2023, Data nog niet bekend

Symbiose track

Ben je benieuwd naar de kansen die het uitwisselen van grondstoffen, energie of andere innovatieve ideeën met bedrijven in andere sectoren biedt?
Dan is een Symbiose track interessant voor je.

Met regelmaat worden er workshops georganiseerd rondom het uitwisselen van grondstoffen, afvalstoffen, energie en andere innovatieve ideeën. VNO-NCW Midden ondersteunt de workshops.

Wat gaan we concreet doen? Tijdens de workshop wordt door de begeleiders vraag en aanbod gebundeld, kennis uitgewisseld van nevenstromen en alle andere hulpbronnen die de deelnemende bedrijven zoeken en/of juist beschikbaar hebben. Daarna wordt er gekeken naar een match die voor alle partijen win/win situaties oplevert. Deze uitwisseling van vragen en kennis vindt in een aantal ronden plaats.

Naar aanleiding van de workshop krijgt elke deelnemer een rapport waarin staat welke verbindingen mogelijk interessant zijn voor het bedrijf. Ook worden de gegevens door de begeleiders in een vertrouwelijke database ingevoerd zodat ook op een later moment nog matches naar boven kunnen komen.

Aansluitend wordt er ondersteuning en begeleiding aangeboden voor een eventueel vervolgtraject tot implementatie van nieuwe activiteiten en samenwerking.

De eerstvolgende Symbiose track is nog niet gepland. 

Werkplaats Circulair Organiseren 

In de Werkplaats Circulair Organiseren ga je concreet aan de slag met circulaire vraagstukken die spelen in jouw organisatie, zoals:

  • Hoe maak ik van mijn keten een kringloop?

  • Hoe circulair kan ik mijn producten maken en met wie?

  • Wie wil mijn circulaire producten hebben?

  • Waar vind ik kennis, netwerk, ondersteuning of financiering voor circulaire innovaties?

Twee bijeenkomsten van een dagdeel en een tussentijdse opdracht geven je zicht op de nodige en mogelijke veranderingen in jouw businessmodel. Je leert werken met diverse praktische tools voor duurzame innovatie en je krijgt inzicht in vervolgstappen en ondersteuningsmogelijkheden, zoals een onderzoeks- of adviestraject, participatie in een stimuleringsprogramma, of cofinanciering.

Voor deelname aan de Werkplaats Circulair Organiseren geldt een eigen bijdrage van 499 euro.

Werkplaatsen najaar 2023 - meer info 

Enschede: 18 september en 12 oktober.
Deventer: 21 september en 9 oktober.

Quickscan Circulaire Fabrieken

De Quickscan is een intensief traject dat veel kan opleveren en tegelijkertijd ook een investering vraagt in tijd en geld van alle betrokkenen. De scan brengt de status en motivatie met betrekking tot circulariteit in kaart binnen een organisatie. Zo vragen we ondernemers naar aantoonbare betrokkenheid bij circulair ondernemen en naar de commitment van het management, ervaring in ketensamenwerkingen, genomen maatregelen en de positie daarvan in de lijst van R-strategieën.

De resultaten uit de Quickscan zijn de basis voor een advies over de unieke vervolgstappen om circulair te ondernemen voor jouw organisatie.
Meer weten kijk hier 

Quickscan Circulair Businessmodel

Met de Quickscan CBM krijg je inzicht in de kenmerken van een circulair businessmodel voor je onderneming. Aan de hand van een vragenlijst beoordeel je eerst waar je nu staat als het gaat om duurzaam en circulair ondernemen. Vervolgens verken je de mogelijkheden voor een meer circulair businessmodel. Daarvoor kies je een basistype circulair businessmodel en selecteer je opties voor bouwstenen als de organisatievorm en het verdienmodel.

Duur 1 uur online 

Kijk hier voor meer informatie