Nieuws & Blogs
 circulair

Kick off Two4C: Circulaire economie in de Euregio NL-Duitsland

Om het milieu te beschermen, staan bedrijven steeds vaker voor de uitdaging om de levenscyclus van hun producten te verlengen. Maatregelen zoals reparatie of recycling zijn bedoeld om natuurlijke grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop te houden. Bij het nieuwe Europese project Two4C staat daarom het accelereren van circulariteit centraal. Op 28 juni is dit project officieel gelanceerd bij Alpha Paletten & Boxen in Wilsum. Two4C is gericht op het ondersteunen van bedrijven in het Euregio-gebied bij de transitie naar de circulaire economie. Met verschillende instrumenten wordt de ontwikkeling naar nieuwe circulaire processen en bedrijfsmodellen aangejaagd.

Quick Scan

De Two4C-projectpartners gaan tijdens de projectlooptijd 500 bedrijven in het grensgebied benaderen met een Quick Scan. Met deze scan kunnen bedrijven uit de sectoren hout, elektro, kunststofverwerking, metaal en machinebouw en de bouwsector nagaan waar zij op dat moment staan met betrekking tot de circulaire economie en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Matchmaking en samenwerking

Bedrijven die stappen willen zetten worden gefaciliteerd via de internationaal beproefde CIRCO- methode waarin Duitse en Nederlands bedrijven samen plannen maken om meerwaarde uit hun producten en grondstoffen te halen. Zijn er bedrijven die nog geen partner in het andere land hebben, dan worden die geholpen via slimme matchmaking.

Om bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van de circulaire plannen zijn in totaal 40 vouchers ter waarde van minimaal € 7500 beschikbaar binnen Two4C. Om hiervoor in aanmerking te komen is de eerste stap het invullen van de scan, dat kan via deze link.

Recycle Repair

Meer dan 60 partner- en financieringsinstellingen uit de hele Euregio en het Rijn/Waal grensgebied kwamen naar de kick off om meer te leren over het Two4C-project en de grensoverschrijdende uitwisseling te versterken. Gastheer Alpha presenteerde hun eigen kunststof Euro-pallets van gerecycled materiaal. Wat deze pallets extra bijzonder maakt is dat bedrijven ze zelf kunnen repareren, mochten ze ooit kapot gaan. De pallets worden geproduceerd in Gelderland, het resultaat van een mooie Nederlands-Duitse samenwerking.

Projectpartners

De Handwerkskammer Münster, Landkreis Grafschaft Bentheim, Oost NL, Stichting Kiemt, Saxion en verschillende Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven werken samen om het omschakelingsproces naar een circulaire economie aan te jagen in het Nederlands-Duitse grensgebied en het bedrijfsleven hierbij te ondersteunen.

Wil je meer informatie of deelnemen? Neem contact op met Erik Plaggenmarsch via erik.plaggenmarsch@oostnl.nl.
 

De Interreg-financiering is afkomstig uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Oost NL
Origineel bericht van Oost NL