Nieuws & Blogs

Subsidies en andere financiële hulpmiddelen voor innovatie (derde kwartaal 2020)

Ook in deze periode zijn er subsidies en andere financiële hulpmiddelen beschikbaar voor belangrijke projecten en innovatieve ondernemers. We (The Economic Board) zetten, zoals we dat elk kwartaal doen, vijf subsidies voor het derde kwartaal 2020 in willekeurige volgorde op een rij.

Getroffen bedrijven in de maakindustrie

De coronacrisis heeft ook de maakindustrie hard getroffen. Dat vraagt om aanpassingen en daarvoor is expertise nodig. De provincies Gelderland en Overijssel komen daarvoor nu met een extra financiële stimulans. Maximaal twintig bedrijven maken aanspraak op een voucher van 20.000 euro. Die kunnen worden ingezet om experts, bijvoorbeeld op financieel gebied, in te huren.

De vouchers zijn onderdeel van het actieplan Redden én beschermen industriële vitaliteit Oost-Nederland van BOOST Smart Industry, het Oost-Nederlandse platform voor de industrie. Ze zijn bedoeld voor industriële bedrijven die aan het begin van dit jaar financieel gezond waren en die daarna zijn geraakt door de coronacrisis. Op deze pagina staat meer over het proces en de voorwaarden.

Verf, coating en lijm

Bedrijven in de grensstreek met Duitsland die actief zijn in industrieën zoals verf, coating en lijm komen mogelijk in aanmerking voor vouchers van de Hogeschool Niederrhein in Duitsland. Het oppervlaktecentrum HIT dat daar onderdeel van uit maakt loopt voorop in innovatieve technologieën in die sectoren, onder meer als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe duurzame producten. HIT wil zijn kennis delen met mkb-bedrijven door middel van vouchers. Meer informatie staat in dit bericht van Oost NL.

Blockchain-training

Steeds meer bedrijven oriënteren zich op de mogelijkheden van Blockchain. Het Europese INTERREG-project Blockstart biedt mkb’ers die dat ook willen nu een trainingstraject met een waarde van 7.500 euro aan. Oost NL is bij het traject betrokken. Het gaat vooral om bedrijven met vraagstukken die te maken hebben met processen, tracking & tracing en facturering. Health-bedrijven en agro-good-bedrijven zijn volgens Oost NLmogelijke doelgroepen.

Op deze pagina van Blockstart staat meer uitgelegd over het trainingsprogramma. Ondernemers kunnen kiezen uit zestig verschillende trainingen.

 

Economische innovatie en CO2-recuctie

OP Oost heeft te horen gekregen dat het 11,2 miljoen euro, dat overbleef uit eerdere openstellingen, mag verdelen over slimme en duurzame projecten in de regio. Dat geld komt onder meer beschikbaar voor grote Gelderse R&D-samenwerkingsprojecten die te maken hebben met economische innovatie. Het bestaande budget daarvoor wordt verhoogd naar 9,1 miljoen euro. Een ander potje, CO2-reductieprojecten in Gelderland, was leeg, maar wordt nu aangevuld tot 5,4 miljoen euro.

Voor de R&D-projecten kunnen al aanvragen worden ingediend, voor CO2-reductie is dat binnenkort ook mogelijk. De deadline is 30 september en er geldt de regel ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Meer informatie staat op de website van OP Oost.

Innovation Fund

Binnenkort gaat het Innovation Fund, onderdeel van de Green Deal van de EU, open. Doel is om innovaties op het gebied van energie te ondersteunen en uiteindelijk de CO2-uitstoot te verminderen. Het gaat om projecten waarbij een technologie op het gebied van bijvoorbeeld hernieuwbare energie, carbon capture use and storage, koolstofarme energie-intensieve industrie of energieopslag richting de markt gebracht wordt.

Het fonds subsidieert zestig procent van alle additionele kosten in vergelijking met reguliere CO2-prijzen. In totaal is er tien miljard euro beschikbaar in de hele EU. Projecten moeten in ieder geval voor minstens voor 75 procent minder CO2-uitstoot zorgen. De verwachting is dat de call rond juli opengaat, met een deadline in oktober. In deze factsheet staat meer informatie. U kunt ook contact opnemen met Bureau Brussel van de Regio Arnhem Nijmegen voor meer informatie.

Origineel bericht van The Economic Board