Hendrikus ter Horst | Manager Personeel & Organisatie AWL uit Harderwijk

AWL opereert wereldwijd als specialist in verbindingstechnologie. Wij voorzien lokaal in uw specifieke behoeftes voor uw productieprocessen met vijf vestigingen op drie continenten. AWL garandeert een hoge productiviteit van het productieproces van onze klanten door slimme en betrouwbare oplossingen op het gebied van geavanceerde automatisering, robotica en verbindingstechnologieën. U kunt een wereldwijde standaard, kwaliteit en service verwachten.

Waarom en/of sinds wanneer pas je Sociale Innovatie toe?

Eigenlijk altijd al! Bij AWL is sociale innovatie niet meer dan logisch. Wij gaan op een ‘normale’ menselijke manier met elkaar om. Dat zit echt in ons DNA, hier bij AWL. Daarnaast heeft AWL altijd een groeiambitie gehad. Dit betekent dat we veel nieuwe collega’s aannemen en persoonlijke ontwikkeling hoog op de agenda hebben staan.  

We werken veel in projectteams, dit betekent een hoge eigen verantwoordelijkheid en afwisseling in team en werkzaamheden. Doordat we projectgestuurd zijn, denken we vanuit een matrixorganisatie, samenwerking is hierin cruciaal! AWL investeert veel in haar werknemers, zo hebben we meer dan 80 interne trainingen en kun je buiten AWL opleidingen doen van robotprogrammeur tot een masterstudie. AWL groeit. Het is daarom belangrijk dat we investeren in ons belangrijkste kapitaal: de mensen!

Wat houdt Sociale innovatie in bij jouw bedrijf, wat doe je ‘anders’?

Bij AWL hebben we jaarlijks 60 á 80 studenten die een stage- of afstudeerproject doen. Op die manier raakt AWL bekend bij jonge techneuten en vinden veel studenten hun eerste baan bij AWL. Daarnaast investeert AWL veel geld en tijd in het onderwijs. Zo is AWL actief betrokken bij De Techniek Academie in Harderwijk (https://www.detechniekacademie.nl/), Perron038 in Zwolle (https://www.perron038.nl/) en is het Fieldlab Industrial Robotics in het Experience Center van AWL Nederland gevestigd (https://www.fieldlabir.nl/). Het doel van het Fieldlab Industrial Robotics is roboteducatie beschikbaar maken voor iedereen en robotisering in Nederland op de kaart zetten. AWL stelt haar deuren open voor anderen en we willen dat heel Nederland daar van kan leren en meeprofiteren. 

Innovatie is voor AWL belangrijk. Door te innoveren garanderen we dat onze klant voorop blijft lopen! En innoveren gebeurt niet binnen de deuren van AWL, de beste ideeën komen van buitenaf. Innoveren doen we samen met hogescholen, universiteiten, instituten, klanten en leveranciers. Onze afdeling Research & Development werkt nauw samen met onze klanten en leveranciers. In de praktijk betekent dit dat we bijvoorbeeld technology workshops organiseren en co-creatiesessies houden, waarin we samen een probleem aanpakken. Door deze aanpak komen we vaak tot verrassende resultaten. We zijn daarom ook niet bang om buitenaf expertise in te winnen en flink out-of-the-box te denken. 

Wat bereik je ermee, wat is het resultaat?

Dat klanten bij ons kopen en werknemers zich ontwikkelen en dat ook blijven doen. Klanten zijn altijd onder de indruk van de goede sfeer bij AWL, het enthousiasme waarin we gave projecten realiseren en de drive om er samen een succes van te maken. 

De grote focus op het onderwijs zorgt er deels voor dat we zelf kunnen blijven groeien, maar zorgt ook voor een bewustzijn in de markt. Zonder de input en actieve deelname van bedrijven zou het onderwijs te ver achter komen bij de realiteit. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Nederland moet vooroplopen en dat begint bij het onderwijs! AWL draagt daar graag een steentje aan bij. 

BOOST Pionier Hendrikus ter Horst