Nieuws & Blogs
 
smart
industry

Innovatie van hoog niveau door IQ BLVD

Binnen Nederland wordt het meeste geld verdient in de randstad. Deze bruisende economie zorgt ervoor dat grote bedrijven zich voornamelijk in het westen vestigen. Voor veel gemeentes een reden om eens extra naar hun regio te kijken waar er kansen liggen. Hoe voorkom je dat jouw regio leegloopt? En sterker nog: Hoe zet je juist jouw regio weer in de picture? Precies: door nieuwe kansen te creëren! Een van de initiatieven die daar het voortouw in gaat nemen is IQ BLVD.

Hoe het allemaal begon

Wanneer je gemeente Hardenberg onder de loep neemt, zie je dat de regio voor het grootste deel bestaat uit Industrie, Agro en Toerisme. Met maar liefst 550 hectare aan bedrijventerrein, goed voor 40% van de werkgelegenheid, wordt in de afgelopen 15 a 20 het meeste bedrijventerrein van de provincie Overijssel uitgegeven in de regio Hardenberg. Er is een enorme potentie met gemotiveerde CEO's uit de maakindustrie, vaak voortvloeiend vanuit groeiende familiebedrijven. Deze succesvolle bedrijven willen maar al te graag innoveren, maar daar is veel kennis en talent voor nodig.

3 jaar geleden zijn er eerste stappen gezet om, vanuit de gemeente Hardenberg, de brede welvaart binnen de regio te verbeteren. Het sectorenbeleid is goed op orde binnen de regio, maar juist op het gebied van digitalisering, circulaire-economie en Human Capital is de noodzaak het hoogst. Doordat de grote, succesvolle ondernemingen op dat moment uitstekend floreerde, ontbrak de urgentie om het initiatief door te zetten. De wil was er wel, maar de tijd ontbrak. Tot Covid-19 zijn tentakels over de wereld uitspreidde. De toekomst werd in één klap een stuk onzekerder. De focus kwam weer te liggen op de onderwerpen digitalisering, circulaire-economie en Human Capital.

IQ BLVD staat voor innovatie, samenwerking en talent.

Zo ontstond razendsnel het idee voor IQ BLVD. Vanuit de behoefte van de ondernemers werden drie pijlers in kaart gebracht waar IQ BLVD voor staat: Smart Industrie, Talent in de regio en Innovatie. Regio Hardenberg heeft al bewezen veel innovatieve producten voort te brengen en heeft ook buitengewone talenten rondlopen, maar de uitdaging is om deze factoren binnen de regiogrenzen te houden.

Met Clustering & Samenwerking en Branding & Marketing wil IQ BLVD de komende jaren hun focus gaan leggen op de drie pijlers. Dit houdt kort in dat IQ BLVD de verbindende factor zal zijn binnen een innovatiecluster waarbij het samenwerkingen op touw zet en de nieuwe initiatieven vervolgens neerzet in de markt.

De basis is gelegd

De pijlers zijn bekend, de focus voor de uitvoering van het project is gelegd en het budget is rond. Het startsein is gegeven om het platform vorm te geven. Met man en macht wordt er nu naar de personele bezetting gekeken om het platform verder te ontwikkelen. Pas dan kan IQ BLVD echt uit de startblokken schieten en kan Hardenberg het innovatieve informatiecentrum worden in de regio. Met de 20 aangesloten ondernemingen is deze hub al hard op weg hun doel voor 2025 te halen: 50 innovatieve bedrijven en actieve samenwerking met kennis- en onderwijspartners uit Drenthe, Twente en Zwolle met de ambitie om mooie projecten binnen de maakindustrie te ontwikkelen.

Ambities zijn groot

IQ BLVD heeft duidelijk in het vizier waar ze voor staan, maar hun ambities zijn groot. Een daarvan is het opzetten van een fieldlab met een skillslab - bij voorkeur in een High Tech campusomgeving, waar IQ BLVD hoogstaande, innovatieve ondernemingen wil gaan verbinden met Start-ups, Scale- ups en getalenteerde studenten.

Een tweede ambitie is het verbinden van bedrijven uit de regio Hardenberg met de rest van het land. Met één gezamenlijk platform wil IQ BLVD alle initiatieven verzamelen waarbij IQ BLVD zich profileert als verbindende schakel. Alle kennis is meegenomen en wanneer de beste kennis buiten de regio te halen valt, kunnen de bedrijven uit de regio, met deze verbindende schakel, nog beter gebruik maken van eersteklas kennis bij hun innovatiewensen.

Kortom, IQ BLVD is zeker een speler die van plan is om met partners Oost-Nederland naar een hoger niveau te brengen.

 

BOOST Smart Industry
Meer informatie