Dutch Climate Systems vestigt zich in Overijssel

De Nederlandse ontwikkelaar en producent van duurzame airconditioners Dutch Climate Systems vestigt zich in Nieuwleusen (OV). Het bedrijf biedt een duurzaam en circulair alternatief voor de groeiende markt van airconditioners. Oost NL ondersteunt de onderneming bij haar ontwikkeling. 

Dutch Climate Systems ontwikkelde de ICECUBE, een airconditioner die 80% minder energie gebruikt en geen schadelijke koudemiddelen (freon) meer nodig heeft om te koelen. De ‘Dry to Cool technologie’ is een combinatie van energiezuinige luchtdroging met indirecte verdampingskoeling. De markt voor airconditioners zal de komende jaren wereldwijd groeien van 1,6 naar 5,6 miljard stuks. De technologie van Dutch Climate Systems levert een enorme energiebesparing op en daarmee een besparing op de CO2-uitstoot. 

Het bedrijf verhuist vanuit Meppel naar Nieuwleusen, waar de productie wordt opgestart. Het bedrijf heeft de ambitie om snel door te groeien, en onderzoekt de mogelijkheden voor het betrekken van een nieuwbouwpand op Hessenpoort in Zwolle. De verwachting is dat binnen drie jaar tenminste 150 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan.

Albert Hoogeveen, senior projectmanager Energy bij Oost NL legt uit waarom het bedrijf een mooie aanwinst is voor Oost-Nederland: “Met de groei naar 150 medewerkers en meer krijgt de regio er een mooie werkgever bij. Daarnaast sluit Dutch Climate Systems mooi aan bij het circulaire profiel van de Regio Zwolle: De duurzame airco’s worden geproduceerd uit gerecycled kunststof en na gebruik van 20 jaar wordt de apparatuur teruggenomen en volledig gerecycled, dat past de ambities van de Regio Zwolle als Dutch Circular Polymer Valley.” 

Oost NL ondersteunde het bedrijf bij het aanvragen van subsidies en financiering en helpt het bedrijf verder bij introducties in relevante regionale netwerken. Ton Letwory, directeur van Dutch Climate Systems: “Met onze verhuizing naar de regio Zwolle zetten we een belangrijke stap in onze ontwikkeling. Oost NL heeft ons kunnen helpen door ons op verschillende regelingen te wijzen. Daarmee kunnen we onze productie verder opschalen. Traditionele airconditioning vreet energie en heeft zo een negatieve impact op de klimaatverandering. Met de ICECUBE laten we zien dat airconditioners ook geschikt kunnen zijn voor een duurzame toekomst." 

XIC Innovation Award 2021 

Begin juni won Dutch Climate Systems de Crossover Innovation Challenge (XIC). De challenge daagt ondernemers in Regio Zwolle (waar ook Meppel onder valt) uit om te innoveren. Het XIC is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle, Health Innovation Park en Polymer Science Park. 

Oost NL
Origineel bericht van Oost NL