Nieuws & Blogs

Terugblik op de eerste 5 jaar van het Fraunhofer Project Center

Het Fraunhofer Project Center is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor de maakindustrie. Hoe zijn ze uitgegroeid tot leidende innovator in de productiesector?

Toen het Fraunhofer Project Center in 2017 haar deuren opende op de campus van de Universiteit Twente (FPC@UT), was de visie om een brug te slaan tussen de universiteit en de regionale maakindustrie. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot toonaangevende leverancier van oplossingen voor fabrikanten, die innovatie faciliteert en ondersteunt in de vierde industriële revolutie waarin we ons momenteel bevinden.

Het FPC@UT begon met een relatief klein team, bestaande uit slechts vier engineers en een aantal andere fulltime medewerkers. In deze beginfase werden er een aantal projecten samen uitgevoerd met het Fraunhofer Institute for Production Technology in Aken, Duitsland. In de jaren die volgden zijn ze uitgegroeid tot een groot team van academici, onderzoekers en andere (technisch) deskundigen, samenwerkend met fabrikanten in de regio Twente en daarbuiten.

Fabrikanten helpen de pandemie te doorstaan

Volgens FPC’s wetenschappelijk directeur Ian Gibson, zijn bedrijven meestal wel in staat om trends te herkennen, maar weten ze niet altijd precies hoe deze passen binnen hun eigen behoeften en productieomgevingen. De huidige trends bestaan vaak niet alleen uit hightechproducten, maar draaien ook om het kiezen en implementeren van die producten op een manier die maximale waarde oplevert.

Dit vormt een enorme uitdaging voor de productiesector, die een toenemende druk ervaart om in onvoorspelbare tijden als deze over een groter aanpassingsvermogen en schaalbaarheid te beschikken. De plotselinge en zeer impactvolle uitbraak van de coronapandemie in 2020 heeft dit nog verder benadrukt.

Fraunhofer Project Center
Lees hier het hele bericht