Nieuws & Blogs
 robotics

Bezoek aan Duisburg Business & Innovation

Op uitnodiging van Duisburg Business & Innovation (DBI) bracht Ingrid Meijer vanuit Oost NL, samen met Sjoerd Keijser van FME, een bezoek aan Duisburg. Aanleiding was een workshop georganiseerd door DBI in het kader van het Interreg project AccelerateGDT. Onderwerp van de workshop was “SME Competitiveness and Green and Digital Transformation”. Hoewel we als Oost NL hier geen lid van zijn, waren we uitgenodigd om over onze aanpak in de ondersteuning van mkb in digitalisering te vertellen.

Na een hartelijke ontvangst door DBI hebben we uitgebreid kennisgemaakt met deze organisatie, die gericht is op de ontwikkeling van Duisburg en samenwerking met gelijkgestemde regio’s hierin zoekt. Ook kregen we de kans om hier EDIH BOOST Robotics East Netherlands te presenteren en op deze manier met nieuwe samenwerkingspartners kennis te maken. Ook presenteerden we het Nederland-Duitsland Innovatiepact, waar ook veel kansen voor samenwerking in naar voren komen.

We brachten onder andere een bezoek aan het Fraunhofer centrum in Duisburg. Dit instituut richt zich op onderzoek en ontwikkeling van innovatieve micro-elektronische schakelingen, systemen en toepassingen in de thema’s Gezondheid, Industrie, Mobiliteit en Ruimtevaart & Veiligheid. Ook kregen we een introductie over het Hydrogen and Fuell Center in Duisburg, waar onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling en toepassing van waterstof. Hierin wordt ook al samengewerkt met Oost-Nederland. Zo werken hebben de gemeenten Apeldoorn, Ede, Arnhem en Nijmegen een MoU afgesloten met oa. Duisburg waarin samen wordt gewerkt voor de klimaat- en energietransitie.

Ook leerden we over de doelstellingen van Nordrhein-Westfalen die gericht zijn op de ‘Green & Digital Transformation’. NRW heeft als ambitie om de eerste klimaat neutrale regio van Europa te worden. Hiervoor is samenwerking met gelijkgestemde Europese regio’s benodigd en biedt dit zeker kansen voor nauwere samenwerking met Oost-Nederland. Deze samenwerkingsmogelijkheden gaan we nu verkennen.

BOOST Smart Industry