Nieuws & Blogs

Zorg- en welzijnsprofessional goed voorbereid op de toekomst: EUVECA

De zorg- en welzijnssector kent vele uitdagingen die vragen om structurele oplossingen. Om zorg- en welzijnsprofessionals goed voor te bereiden op de vaardigheden die nodig zijn in de toekomst is het project EUVECA (www.euveca.eu) gestart. EUVECA staat voor EUropean platform for Vocational Excellence in Health CAre. Doel is de zorg- en welzijnssector toekomstbestendig te houden door het scholen van huidige en toekomstige professionals in digitale en communicatieve vaardigheden, inter- en multidisciplinair samenwerken en innoveren, de zogenoemde 21e-eeuws vaardigheden.

Voor het project worden in 7 EU-regio’s zogenaamde hubs opgericht die samen de handen ineen slaan en nadenken over en werken aan scholing om de zorguitdagingen van de toekomst aan te gaan. Saxion, Universiteit Twente, ZGT en Oost NL participeren in dit EU-gesubsidieerde scholingsplatform. Oost NL is leadpartner binnen het project. Er zijn ook hubs in Denemarken, Italië, Slovenië, Spanje, Noorwegen en Duitsland.

Marloes Bults, hoofddocent bij het lectoraat Technology, Health & Care, Saxion “Een toekomstbestendige zorg- en welzijnssector vraagt om interdisciplinaire samenwerking én samenwerking met mbo-, hbo- en wo-opgeleide professionals. Daarom participeren wij als Saxion graag in dit project. We hebben voor de toekomst professionals nodig die kennis en vaardigheden hebben op het gebied van zorg en welzijn en daarnaast in staat zijn om technologie en innovaties op een duurzame wijze in te zetten. Door samen op te trekken kunnen we ervoor zorgen dat we ons zorgstelsel goed voorbereiden op de toekomst.”

Volgens Jouke Tamsma, medisch directeur van het TechMed Centre van de Universiteit van Twente, is onderwijs dat zich richt op aanpassingsvermogen belangrijk. Zogenaamde ‘adaptive professionals’ zijn zo opgeleid dat zij in staat zijn om ook te handelen in een ongetrainde en nieuwe situatie. “Dit vraagt om veel diepgaand inzicht en een mate van creativiteit waardoor we professionals trainen in niet-gestandaardiseerde handelingen of oplossingen. Dit type professionals hebben wij nodig om de uitdagingen in de zorg het hoofd te kunnen bieden. We hebben hier ervaring mee en kunnen daar in het programma vanuit de UT aan bijdragen.”

“Wat Twente onderscheidt van de andere deelnemende Europese regio’s is dat er al vier partijen samenwerken in het project. ‘Deze vormen een kerngroep en een betere start van het project kun je eigenlijk niet wensen. Behalve dat deze partners met de Europese partners nieuw opleidingsmateriaal gaan ontwikkelen, gaan we ook op zoek naar andere partners in de regio willen aansluiten.” aldus Alexander Schippers, projectmanager Oost NL.

Jolan van Otten, Adviseur leren en ontwikkelen bij ZGT ‘Vanuit ZGT vinden we het belangrijk om onze medewerkers voor te bereiden op 21e eeuws vaardigheden. We zetten volop in op innovatie in technologie, processen en digitalisering. De medewerkers zijn daarbij cruciaal, daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat we aansluiten bij EUVECA. Daarnaast sluit het project natuurlijk naadloos aan op het Integraal Zorg Akkoord waar we als ziekenhuis onze schouders onder zetten.

De kennis en ervaring met trainings- en scholingsactiviteiten voor zorg- en welzijnsprofessionals wordt binnen het Europese EUVECA-platform gedeeld. Het project loopt tot juni 2026 en is een Erasmus+ Programma (ERASMUS).

Oost NL
Zorg- en welzijnsprofessional goed voorbereid op de toekomst: EUVECA