Despray blijft recyclemachines voor spuitbussen ontwikkelen met Corona-OverbruggingsLening

Despray uit Almelo ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor de recycling van spuitbussen. De bussen waar deodorant, haarlak, verfspray of zonnebrandcrème in zit zijn moeilijk te recyclen. Na jaren van ontwikkeling kwam de verkoop op gang, totdat de coronacrisis roet in het eten dreigde te gooien. Oost NL kende Despray een Corona-OverbruggingsLening (COL) toe, zodat het bedrijf kennis aan boord kon houden om machines te blijven ontwikkelen.

Spuitbussen zijn een milieuonvriendelijk en explosief product, vertelt Eelco Osse, CEO van het bedrijf: "Zelfs een lege verpakking heeft altijd nog gassen en vloeistoffen in zich. Een deel van de bussen belandt op de afvalberg, een deel komt in versnipperaars terecht en slechts een heel klein deel wordt gerecycled." De machine die Despray heeft ontwikkeld vangt de drie afvalstromen van spuitbussen op voor recycling: staal of aluminium van de bussen kan worden hergebruikt. De vloeistoffen en gassen uit de spuitbussen kunnen als brandstof worden ingezet. "Zo voorkom je dat spuitbussen in de afvalberg gaan wegrotten, zodat de vloeistoffen de bodem in zakken en de gassen in de lucht vrijkomen." Het alternatief van de verbrandingsoven levert minder energie op en is een stuk onveiliger, de spuitbussen kunnen immers exploderen.

Orders uitgesteld

Osse: ''Voor de coronacrisis ging het goed met Despray.We hebben jaren ontwikkeld aan het product. Vrij vroeg toonde al een paar grote partijen interesse. De eerste machine hebben we opgeleverd in Nederland. Begin maart zou ik naar de VS gaan om een machine in bedrijf te stellen. Dat ging niet door. En de tweede order van het bedrijf werd voorlopig uitgesteld."

Dat creëerde een probleem: "Omdat de machine al besteld was, waren we al voorzichtig begonnen met de productie. Maar de aanbetalingen bleven uit. Dan ontstaat er voor een relatief jong bedrijf een spagaat," vertelt Osse. Ook andere concrete leads vielen van de ene op het andere moment stil. "Bedrijven hadden een heel andere focus; er werden even geen nieuwe investeringen gedaan."

Met  de Corona-OverbruggingsLening die Oost NL verstrekte kan Despray blijven bouwen aan de machine voor de Amerikaanse klant. "Anders moet je mensen gaan ontslaan en dat wil je juist niet, want die kennis heb je nét opgebouwd. Als je eerst weer een nieuw team moet opleiden, mis je ook de versnelling die je net aan het maken was," legt Osse uit. Inmiddels is de eerste machine in de VS in bedrijf gesteld – op afstand, want reizen was op dat moment nog niet mogelijk.  En omdat die goed draait, lijkt de levering van de tweede en derde machine een kwestie van tijd. Waarna er vermoedelijk velen zullen volgen.

Varianten ontwikkeld

Inmiddels ziet Eelco Osse de toekomst van Despray dan ook weer rooskeurig in. De interesse uit de markt neemt weer toe en het bedrijf heeft niet stil gezeten. Osse: "Een van de effecten van de COL is dat we, doordat we onze engineerscapaciteit konden blijven benutten, een tweede en een derde variant van de machine hebben ontwikkeld." Vooral de ontwikkeling van kleinere en iets eenvoudigere versie is een succes. "Die is laagdrempeliger en een minder grote investering. Die stap durven klanten nu makkelijker te zetten. Door de crisis zagen we dat de kapitaalinvestering een issue zou worden, daarom hebben we deze variant bedacht", besluit Osse.

Despray maakt onderdeel uit van de Osse Equipment Manufacturing Group (OEM-Group.com) net als Boessenkool. Oost NL verstrekte eerder dit jaar een lening aan Boessenkool, met het doel de groei en ontwikkeling van meerdere innovatieve startups van Boessenkool te versnellen.

Corona-OverbruggingsLening

Op 7 april kondigde het kabinet aan € 100 miljoen uit te zullen trekken voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, waaronder Oost NL verstrekken op verzoek van het kabinet deze Corona-OverbruggingsLening (COL). Meer weten over de COL? Kijk op oostnl.nl/col.

Origineel bericht van Oost NL