Nieuws & Blogs
 circulair

Hoe ga je om met het tekort aan grondstoffen?

Het is voor veel ondernemers in de maakindustrie een bekend probleem: grondstoffen zijn schaars. Hierdoor komt het productieproces – en dus het voortbestaan van veel bedrijven – in het geding. Hoe kom je als ondernemer aan grondstoffen en blijf je winst maken? En hoe zorg je ervoor dat dat niet alleen geldt voor het komende jaar, maar dat je over 10 jaar ook nog overeind staat? Jorieke Adolfsen – Business developer bij Novel-T en ecoloog in opleiding – vertelt meer over het huidige probleem en hoe je daar als ondernemer mee om kunt gaan.

DE AARDE RAAKT UITGEPUT

“We moeten echt meer moeite gaan doen voor een groenere wereld,” begint Jorieke. “Dat weten ook veel ondernemers. Tegelijkertijd zijn we als maatschappij ontzettend gefocust op consumeren en staan we niet altijd stil bij het feit dat alle producten gemaakt zijn van grondstoffen die ooit een keer opraken. En dat is het punt waar we nu op zijn beland. De aarde raakt uitgeput. Het zijn nu vooral de aardmetalen die schaars worden, omdat ze bijvoorbeeld veel gebruikt worden voor elektrische apparatuur. Als je dan gaat kijken naar oplossingen, moet je denken aan recyclen, het gebruiken van hernieuwbare materialen en inzetten op innovatie in productieprocessen.”

KEUZES, KEUZES, KEUZES

Je staat als ondernemer dus voor nieuwe keuzes. Hoe zorg je ervoor dat je productieproces groen wordt en je toekomstbestendig blijft? Jorieke: “Je moet je businessmodel stoelen op een groene toekomst. Als er namelijk een grondstof niet meer geleverd kan worden, heb je dus een probleem. Want zonder aanvoer van grondstoffen kun je geen producten leveren en dus omzet mislopen. Gelukkig plannen veel ondernemers ver vooruit in orders. Je ziet het dus van tevoren aankomen. Kan een materiaal niet geleverd worden, dan moet je inventief zijn en in groene oplossingen gaan denken.”

GA HET GESPREK AAN

Is het je gelukt om een nieuwe, duurzame grondstof te vinden, dan kom je vaak voor een volgende uitdaging te staan. “Wanneer je met een nieuwe grondstof gaat werken, wil je wel dezelfde waarde of wellicht meer waarde toevoegen voor je klant,” zegt Jorieke. “Dan kan het zo zijn dat de prijs van je product hoger wordt. Dat is spannend, want hoe reageert je klant daarop? En ook in de keten kan het omschakelen naar een groen businessmodel zorgen voor verdeeldheid. Het belangrijkste is dat je met je klanten en leveranciers in gesprek blijft. Alleen dan kunnen we innovatie en creativiteit stimuleren en toewerken naar een groenere toekomst.” Samenwerking in de keten is dus een must.

TOOLS VOOR HET VERGROENINGSPROCES

Gelukkig sta je er als ondernemer niet alleen voor. Er zijn veel tools die je kunnen helpen in het vergroeningsproces. “Zoals de R-ladder,” zegt Jorieke. “Daarmee kun je zien hoe je steeds weer een stap kunt verduurzamen. Maar denk ook aan het Rijksbrede Programma Circulaire Economie, inclusief het grondstoffenakkoord. Hierin staan doelstellingen die je richting kunnen geven. De overheid wil de transitie naar een circulaire economie natuurlijk ook stimuleren. Wil je echt de vertaalslag maken van beleidskaders naar concrete actie, dan kunnen mijn collega’s en ik je ondersteunen in kennis en netwerk. Samen kijken we naar jouw situatie en waar de kansen liggen voor vernieuwing.”

In gesprek met andere ondernemers en experts over dit onderwerp? Meld je dan aan voor één van onze diner bijeenkomsten "Maken met meer waarde" 

Novel-T
Origineel bericht van Novel-T