Nieuws & Blogs
 circulair

Remanufacturing: Een tweede toekomst voor de maakindustrie

In een tijdperk waarin duurzaamheid en kostenbesparing centraal staan in de maakindustrie, is de integratie van remanufacturing een strategische keuze om meer waarde te blijven halen uit eigen machines en producten. Dit initiatief, gestart in de regio Brabant, vormt een blauwdruk voor bedrijven die hun bedrijfsmodel willen uitbreiden om beter voorbereid te zijn op onverwachte schommelingen in de beschikbaarheid van grondstoffen, materiaalprijzen en logistieke ketens.

Wat is Remanufacturing?

Remanufacturing is het proces waarbij gebruikte producten, componenten of onderdelen worden hersteld of vernieuwd tot een staat en met een positionering die past bij een sterk Nederlands merk. Voor bedrijven in de maakindustrie biedt remanufacturing veel voordelen. Het stelt bedrijven in staat om kosten te besparen op grondstoffen en productie, terwijl de levensduur van hun producten

wordt verlengd. Daarnaast speelt het in op de groeiende vraag naar duurzame productiepraktijken, een factor die steeds belangrijker wordt.

Elk bedrijf zou zich moeten afvragen wat er gebeurt wanneer producten bij hun klanten economisch of technisch afgeschreven zijn. In veel gevallen is er een levendige tweedehandsmarkt waar de oorspronkelijke fabrikant nu niet van meeprofiteert. In andere gevallen worden producten afgeschreven en verwijderd terwijl er nog componenten zijn die een tweede leven verdienen.

Routekaart

In de Routekaart Remanufacturing worden bedrijven in beeld gebracht die de keuze voor remanufacturing al gemaakt en geïntegreerd hebben, óf die op het punt staan om dat te doen. Er wordt inzicht gegeven in de voordelen en mogelijkheden, maar ook in de praktische drempels die geslecht moeten worden om deze ontwikkeling binnen de eigen bedrijfsvoering door te voeren.

We hebben ook aandacht voor dienstverleners die van remanufacturing hun verdienmodel hebben gemaakt. Deze bedrijven hebben geen eigen product, maar nemen het gehele proces voor remanufacturing op zich. Samenwerking met externe dienstverleners opent de deur voor ondernemers die de interne capaciteit of expertise missen, of die simpelweg hun primaire processen niet willen onderbreken of aanpassen. Deze dienstverleners brengen gespecialiseerde kennis en ervaring in en zorgen ervoor dat zelfs kleinere bedrijven kunnen profiteren van remanufacturing zonder significante voorinvesteringen.

Ons team werkt nauw samen met regionale bedrijven en specialisten met kennis van het onderwerp. De opdracht voor dit initiatief ligt bij Oost NL als ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland en in nauwe samenwerking met de partners van BOOST Circulair. Door de krachten te bundelen met het in Brabant uitgevoerde onderzoek komen we tot een versterking van- en aanvulling op de daar al bestaande routekaart.

Stip op de horizon

Dit initiatief moet inzicht geven in de voor- en nadelen van remanufacturing en biedt handvatten aan bedrijven die interesse hebben om meer grip te krijgen op de materialen in hun eigen keten. Tijdens het uitvoeren van de interviews zullen we dan ook telkens verkennen welke ondersteuning ondernemers verder nodig hebben als zij stappen willen zetten.

De toekomst van de maakindustrie ligt in innovatieve en duurzame productiepraktijken. Remanufacturing is een strategische keuze die bedrijven stabiliteit biedt. Door deel te nemen aan dit initiatief, kunnen bedrijven in de maakindustrie de weg vrijmaken voor een duurzamere, kostenefficiënte en concurrerende toekomst.

Wilt u deelnemen aan dit initiatief neem contact op met Alex van Geldrop van Oost NL

Lees ook het interview met Menko Visma directeur van Trumpf Nederland en hoe zij van remanufacturing een nieuw businessmodel hebben gemaakt.