Showcases

Auping Circulaire matrassen met ambitie

Een van de voorlopers in de circulaire economie in Nederland is beddenfabrikant Auping. Het bedrijf streeft naar een productieproces waarin geen vezel nog ontsnapt en elk afgedankt matras weer terugkeert naar de fabriek om te worden verwerkt in nieuwe matrassen. Als het bed is versleten, wordt het katoen en polyester gerecycled tot nieuwe matrassen.

Circulaire Bedrijfsvoering

Auping zet in op circulaire bedrijfsvoering en omarmt het Cradle to Cradle-principe vanuit drie uitgangspunten. Ten eerste worden de producten gemaakt van materialen die 100% herbruikbaar zijn op basis van een economische toegevoegde waarde (upcycling). Ten tweede maakt Auping gebruik van hernieuwbare energie waarbij zij fossiele brandstoffen minimaliseren. Ten derde hechten zij grote waarde aan mensgericht werken: Auping heeft de ambitie om een goede werkgever te zijn en een transparante samenwerkingspartner in de keten. Ook is verduurzaming een fundamenteel uitgangspunt bij alle investeringen die zij doen.

Door circulair te ondernemen slaagde Auping erin om 90% minder gas te verbruiken en 45% minder elektriciteit

Duurzaam in elk Detail

Auping richt zich naast circulariteit ook op andere aspecten van duurzaamheid. De frames van het populairste bed in de collectie, de Auronde, worden geverfd met lak op waterbasis. Bovendien spaart het bedrijf 120.000 transportkilometers per jaar uit door de productie te concentreren op één locatie. In 2015 is namelijk een belangrijke stap gezet door een volledig nieuw en duurzaam productieproces te implementeren waarbij enkel nog op klantorder wordt geproduceerd. Er staat nu één centrale productielocatie in Deventer, ingericht volgens de principes van smart industry, met een houtfabriek voor de beddenframes, een staalfabriek voor de spiraalbodems en een naaiatelier voor de matrassen en boxsprings. Werken vanuit één centrale locatie helpt in het terugdringen van transportkilometers, zorgt voor integratie van processen en het stimuleert samenwerking tussen en betrokkenheid van medewerkers. Door al deze maatregelen is hun gasverbruik gedaald met 90 procent en hun elektriciteitsverbruik met 45 procent.

Take Back System

Om de cirkel van het productieproces rond te maken, heeft Auping een ‘Take Back System’ geïntroduceerd, waarmee zij oude matrassen terugnemen bij levering van nieuwe. De oude matras wordt teruggenomen, gedemonteerd en gerecycled tot bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of judomatten. En dus niet in de verbrandingsoven verdwijnen, zoals jaarlijks met 1,2 miljoen matrassen gebeurt. De Auping Essential is een echt duurzaam ontwerp, gemaakt van eerlijke materialen die makkelijk te demonteren zijn. De spiraalbodem van elk Auping bed is 100% recyclebaar staal. Voor het Essential hoofdbord is FSC- en PEFC-hout gebruikt. Het aluminium dat gebruikt wordt voor de poten is al voor 98% gerecycled. Auping wil zijn circulaire model opschalen en dit jaar gaan testen met leaseconstructies. Zij werken al samen met onder meer Landal GreenParks en zoeken op dit moment naar meer partners om slapen-as-a-service breder in de markt te zetten bij zowel andere zakelijke afnemers als consumenten.

Doorzettingsvermogen

Een circulaire bedrijfsvoering vraagt wel om doorzettingsvermogen. De omschakeling naar een circulair businessmodel is niet goedkoop: bij Auping liep de rekening op tot zo’n € 20 mln om al deze maatregelen te realiseren. Als een bedrijf dan ook nog aandeelhouders heeft waarvoor het ieder kwartaal de boeken moet openen, dan levert zo’n strategie een onophoudelijke discussie op. Maar het zijn juist deze koplopers van een industrie die het goede voorbeeld moeten tonen om onze landelijke circulaire ambities te kunnen waarmaken.

 

Meer weten over circulaire businessmodellen? Klik hier.

Lees verder