smart
industry

Duurzame fabriek

Duurzame innovatie krijgt toenemende belangstelling binnen de industrie en is misschien wel één van de belangrijkste aandachtsgebieden voor de komende jaren. Consumenten, afnemers en autoriteiten stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid. De verwachtingen op het gebied van sociale en ecologische ontwikkelingen zijn hoog. Binnen de duurzame fabriek wordt hier gehoor aan gegeven door zo duurzaam mogelijk om te gaan met energie- en materiaalverbruik. Maar ook door het productontwerp geschikt te maken voor hergebruik of recycling, een circulaire productlevenscyclus in te richten, het productieproces af te stemmen op de behoefte van de klant door bijvoorbeeld enkelstuksproductie, en flexibele processen in te richten om adequaat te kunnen bijsturen op variërende en veranderende behoefte.

Verschillende ontwikkelingen binnen de andere transformatiegebieden maken de duurzame fabriek mogelijk. Slimme producten, bijvoorbeeld machines en andere productiemiddelen, kunnen worden geanalyseerd om te bepalen wanneer er onderhoud gepleegd moet worden om de prestatie en levensduur van de machine te optimaliseren en verlengen. Door het leveren van slimme diensten wordt meer informatie verzameld over het gebruik en de behoefte van gebruikers. Deze informatie kan ingezet worden om een duurzamer productontwerp te maken. In de digitale fabriek is informatie beschikbaar waarmee het energie- en materiaalverbruik en de afvalstromen gemonitord, geoptimaliseerd en/of geëlimineerd worden. Transparante informatiestromen binnen digitale ketens bevorderen de samenwerking in de waardeketen. Deze samenwerking is voorwaardelijk om tot een circulaire economie te komen. Technologische ondersteuning van (productie)processen draagt bij aan een duurzamere inzetbaarheid van de medewerkers. De samenwerking met cobots kan bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de medewerkers. Medewerkers hoeven dan bijvoorbeeld een minder zware last te dragen of ze worden minder blootgesteld aan ongezonde of gevaarlijke werkprocessen. Slim produceren richt zich op het voorkomen van fouten waardoor bijvoorbeeld rework, retouren en naleveringen verminderd worden. Flexibel produceren draagt door middel van kleinere productieseries of klantspecifieke enkelstuksproductie bij aan minder overproductie en minder (tussen)voorraden.

Duurzame fabriek in de praktijk

Hak4t Groep is bezig om steeds meer circulair te werken. ‘De grondstoffen die we gebruiken zijn circulair. Dat is stap 1. Daarna komt verlenging van de levensduur door goed onderhoud en refurbishen. Pas als dat geen toegevoegde waarde meer biedt, gaan we recyclen. Het ontwerp van onze producten en de productiewijze leveren ook een bijdrage aan ons circulair werken. Daarnaast koppel ik circulariteit ook altijd aan duurzaamheid. Voor ons betekent dat onder meer afval scheiden, een papierloos kantoor en energieneutraal produceren.’ (Mark Hakvoort, CEO Hak4t Groep)

Auping streeft ernaar om in 2030 alle bedrijfsprocessen, producten en diensten duurzaam te hebben ingericht. Het beleid hiervoor steunt op drie basispijlers: circulaire bedrijfsvoering, energiebesparing en -vernieuwing én mensgerichtheid. Auping is sinds maart 2020 een Certified B Corporation, ofwel B Corp. Bedrijven met dit certificaat streven de hoogste standaarden na op het vlak van sociale en ecologische prestaties, maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie. Daarnaast is Auping inmiddels in staat circulaire matrassen te produceren. Het matras Evolve is het door Auping ontwikkelde volledig circulaire matras. Het matras wordt gemaakt met slechts twee materialen: polyester in verschillende verschijningsvormen en metaal voor de pocketveren. Voor het circulaire assortiment koopt Auping zoveel mogelijk grondstoffen in bij bedrijven die gevestigd zijn in een straal van 100 kilometer rond Deventer. Ieder Evolve matras is voorzien van een label met een QR-code. Daarmee krijgt de klant, en in de toekomst ook de verwerker van het oude matras, inzicht in alle gebruikte materialen, de leveranciers van de grondstoffen en het moment van productie. Een productpaspoort zogezegd.