Nieuws & Blogs
 circulair

Gelderse pionier ontwikkelt nieuwe circulaire keten van duurzame vulstoffen

In het hart van Nijmegen is Terra Essentia gevestigd: een bedrijf dat op het gebied van grond- en bouwstoffen een cruciale rol speelt in het samenbrengen van vraag en aanbod. Momenteel vooral voor de bouwsector en infrastructuur. Sinds kort richt Terra Essentia zich op het ontwikkelen van een nieuwe circulaire keten, met speciale aandacht voor vulstoffen in de procesindustrie, zoals die worden gebruikt in dakmembranen. We spraken met oprichter Stefan Sengers en student Duurzaamheid Emma Zwartjens en vroegen hoe Terra Essentia de voucher van ondersteuningsprogramma De Groeiversneller heeft ingezet. 

Ondersteuning De Groeiversneller

Met een voucher van De Groeiversneller heeft Terra Essentia de Radboud Universiteit in Nijmegen kunnen betrekken voor het uitvoeren van een onderzoek. Emma Zwartjens: "Dankzij de voucher heeft Terra Essentia een financiële impuls gekregen om vooral de positie in het buitenland te onderzoeken. Daardoor heeft het bedrijf een nieuwe markt kunnen betreden en dat geeft een voorsprong als het gaat om het ondersteunen van de industrie bij het versnellen van hun duurzame processen. Ik ben er trots op dat ik bij dit onderzoek betrokken ben geweest.” 

Milieuvriendelijke oplossingen voor de industrie

Stefan Sengers: “Terra Essentia begon in eerste instantie als een Nederlands handelsplatform, maar in de afgelopen tien jaar hebben we de vleugels uitgespreid naar Duitsland en België. We vervoeren materialen voornamelijk per binnenschip. Onze focus ligt op het besparen van grondstoffen door gebruik te maken van secundaire grondstoffen en circulaire materialen. Deze visie sluit aan bij maatschappelijke doelstellingen en de groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen. Door gebruik te maken van secundaire vulstoffen, dat is fijn steenachtig materiaal dat kleiner is dan 0,1 millimeter, kunnen we ons richten op het vervangen van primaire vulstoffen in de procesindustrie. Dit is niet alleen belangrijk uit circulaire overwegingen, maar óók om te voorkomen dat we onze natuurlijke groeves uitputten.”

Sengers legt uit dat de samenwerkingen van Terra Essentia variëren van kleine bedrijven tot grote multinationals in Nederland, België en Duitsland. Het Gelderse bedrijf werkt samen met aannemersbedrijven, producenten van materiaal en energiebedrijven, die allemaal een vraag hebben naar minerale grondstoffen. Het bedrijf fungeert als een schakel tussen deze partijen en komt vaak met alternatieve materialen en verfrissende ideeën, zoals het inzetten van secundaire in plaats van primaire grondstoffen, om aan de duurzame behoeften van hun afnemers te voldoen.

Positieve bijdrage aan maatschappij leveren

Voor Sengers is de drijfveer achter Terra Essentia heel helder: "In een notendop: streven naar duurzaam hergebruik van materialen, omvormen van puinhopen tot hoogwaardige producten en stimuleren van samenwerking in de gehele keten, daar gaan we voor.” Zijn passie komt voort uit het besef dat er veel waardevol materiaal is dat een tweede leven verdient. Sengers ziet Terra Essentia als de katalysator om deze hergebruikcyclus voor elkaar te krijgen. “We zijn vastbesloten om een positieve bijdrage te leveren aan zowel de industrie als de maatschappij. Dat willen we doen door te blijven innoveren en duurzame oplossingen te bieden.”

Onderzoek leidt tot betreden nieuw markt

De Groeiversneller heeft volgens Sengers geholpen om binnen het bedrijf de focus te verleggen naar vulstoffen. Dat heeft geleid tot het versnellen van de toepassing van dit materiaal in de procesindustrie, vooral in het buitenland. “De recente overgang van de proeffase naar de startup-fase van secundaire vulstoffen getuigt van het succes van onze inspanningen. We zijn er trots op dat onze ideeën in de industrie worden overgenomen, waardoor het materiaal op grote schaal kan worden toegepast. De Groeiversneller heeft het mogelijk gemaakt dat we binnen ons bedrijf verder kunnen bouwen aan dit soort nieuwe ideeën met een maatschappelijke meerwaarde.”

Ondernemer in Gelderland? Vraag nu een voucher aan bij De Groeiversneller.

Oost NL
Origineel bericht van Oost NL