Nieuws & Blogs
 
smart
industry

Geopolitiek en ondernemen

De wereld is aan verandering onderhevig

Op woensdag 15 juni 2022 organiseerde BOOST Smart Industry in samenwerking met de Mastermind Groep Achterhoek de themabijeenkomst Geopolitiek en ondernemen. De bijeenkomst vond plaats in het Civon Smart Business Center in Ulft. Zo’n 30 gasten luisterden naar en gingen in gesprek met Haroon Sheikh en Alex Krijger. Duidelijk werd dat de wereld van gisteren niet die van vandaag is, en zeker niet die van morgen.

Samenvatting

Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU, ging in zijn inleiding in op recente geopolitieke ontwikkelingen. Hij begon zijn verhaal met een terugblik op 1990, om daarna in te zoomen op de meer recente ontwikkelingen in China, India, de Verenigde Staten, Rusland en Europa. Hij stond met name stil bij de groei van China en de gestructureerde wijze waarop daaraan gewerkt wordt.

Alex Krijger is oprichter van Krijger & Partners (een Geopolitical Risk & Intelligence-bureau), schrijver en analist.
In zijn bijdrage stond hij stil bij de invloed van de drie C’s: climat, covid en conflict (de oorlog in Oekraïne) op de politieke agenda. Daarnaast sprak hij over de gewenste strategische autonomie van Europa en het belang van het Nieuw Sociaal Contract voor Nederland. November 2022 wordt voor de wereldpolitiek een belangrijke maand,
met de midterm verkiezingen in de Verenigde Staten en het 20e partijcongres van de Chinese Communistische Partij waar president Xi hoopt een met Mao vergelijkbare machtspositie te krijgen.

In de eerste dialoogronde spraken de inleiders en gasten over de naïeve houding van (Nederlandse) politici ten opzichte van de machthebbers in China en Rusland en het ontbreken van een langetermijnvisie bij de politiek. Ook de rol van Europa en de invloed van technologische ontwikkelingen kwam ter sprake.

In de tweede dialoogronde ging het gesprek vooral over de macht van data, wereldwijd ondernemen en waarden en normen. De bijeenkomst werd afgesloten met tips van beide sprekers over moedig leiderschap en nederigheid.

Download hieronder het hele verslag.

BOOST Smart Industry

Download verslag Geopolitiek en ondernemen