Nieuws & Blogs
 circulair

Hoe staat het met de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering bij productiebedrijven?

Recent hebben we een onderzoek onder Overijsselse productiebedrijven laten uitvoeren waarin is gekeken naar de mate waarin deze bedrijven bezig zijn met de transitie naar een circulaire economie en wat ze hierin motiveert of juist belemmert.
De resultaten van het onderzoek bouwen voort op een vergelijkbaar onderzoek wat in 2021 is uitgevoerd. Bijna 400 Overijsselse productiebedrijven namen deel aan het onderzoek. Het volledige onderzoeksrapport wordt binnenkort gepubliceerd op de Kennishub.

We delen alvast de belangrijkste conclusies:

  • In vergelijking met 2021 is de kennis over de circulaire economie onder de Overijsselse productiebedrijven gegroeid.
  • Veel bedrijven zijn nog weinig voorbereid op ontwikkelingen en thema’s die verband houden met een circulaire economie, zoals leverings(on)zekerheid, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CRSD) en eisen aan verkochte goederen vanwege milieu-impact.
  • Ruim 90% van de bedrijven past tenminste één circulariteitsstrategie toe. Recycling en reparatie en onderhoud van product(en) worden het vaakst genoemd.
  • Bedrijven zijn om diverse redenen geïnteresseerd in circulariteit. Motieven als het verminderen van een (negatieve) impact op het milieu en het kunnen blijven voldoen aan verwachtingen aan de markt worden vaak genoemd.
  • Bedrijven ervaren ook belemmeringen bij het circulair ondernemen. Bijna 60% van de bedrijven ervaart dat de investering (tijd, moeite, geld) om bedrijfsprocessen circulair in te richten te hoog is en ziet de kostprijsverhoging van een product als een belemmering voor circulair ondernemen.
  • Ondernemers zijn nog maar weinig bekend met bestaande ondersteuningsmaatregelen voor circulair ondernemen (zoals CIRCO tracks, MIT R&D Samenwerkingsprojecten en het Versnellingshuis Circulaire economie). 
  • Maar een klein gedeelte van de bedrijven heeft (heel) vaak contact met andere partijen zoals leveranciers, afnemers en collega-ondernemers, over circulariteit.

Op de website Circulaire Economie - Provincie Overijssel vind je meer informatie over circulair denken en doen!    

Provincie Overijssel
Meer informatie