Nieuws & Blogs
 circulair

Routekaart Remanufacturing uitgereikt aan ondernemers

Gedeputeerde Erwin Hoogland: ‘De mkb-maakindustrie stimuleren om aan te sluiten bij ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, robotisering en digitalisering is belangrijk voor ons toekomstig verdienvermogen' 

Tijdens de Dag van de Robotica x Smart Industry Update bij Perron038 op 28 mei in Zwolle hebben Erwin Hoogland, gedeputeerde provincie Overijssel en Sonja Sprokkereef, concernmanager voor onder andere economie bij provincie Gelderland, de Routekaart Remanufacturing overhandigd aan vijf ondernemers die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de kaart.

In zijn inleiding stond Hoogland stil bij het feit dat beide provincies veel mkb-bedrijven kennen in de maakindustrie. Vaak ook familiebedrijven. Hij ziet dat een deel van deze bedrijven aandacht heeft voor duurzaamheid en het digitaliseren en robotiseren van bedrijfsprocessen. ‘Maar,’ zo merkt hij op, ‘naast de koplopers blijven er toch ook nog veel bedrijven achter. Samen moeten we ervoor zorgen dat we deze bedrijven stimuleren om aan te sluiten bij ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, robotisering en digitalisering want juist die interactie van onderwerpen is nodig om concurrerend te kunnen blijven.’ Initiatieven zoals de Routekaart Remanufacturing helpen daar volgens hem zeker bij.

Sprokkereef vertelt dat de maakindustrie een belangrijke plek heeft gekregen in het coalitieakkoord van de provincie Gelderland. ‘In het akkoord is opgenomen dat we de maakindustrie willen ondersteunen bij het digitaliseren, innoveren en verduurzamen. Deze ondersteuning geven we vorm met organisaties zoals BOOST. Met het instrumentarium dat zij tot haar beschikking heeft, denk aan assessments, kan BOOST bedrijven helpen zich klaar te maken voor de toekomst.’

In de Routekaart Remanufacturing worden bedrijven in beeld gebracht die de keuze voor remanufacturing al gemaakt en geïntegreerd hebben, óf die op het punt staan om dat te doen. De kaart geeft inzicht in de voordelen en mogelijkheden. Maar ook in de praktische drempels die geslecht moeten worden om deze ontwikkeling binnen de eigen bedrijfsvoering door te voeren. Het initiatief voor de kaart ligt in Brabant en is vervolgens uitgebreid via de samenwerking met de provincies Overijssel en Gelderland. De opdracht is vervolgens opgenomen door BOOST Smart Industry en het daarbij horende consortium, en het Circular Value Center en daar verder ontwikkeld. Als u meer wilt weten over de Routekaart kunt u contact opnemen met Alex van Geldrop.

Op de foto nemen Marie Louise Kruijssen namens VMI, John Wermink (Falco Straatmeubilair), Rutger Drost (Royal Kaak), Bernd Schuitert (Sepawand) en Simon Arends (Hencon) de Routekaart Remanufacturing in ontvangst van Erwin Hoogland en Sonja Sprokkereef.

Deelnemende bedrijven in Overijssel en Gelderland: Sepawand, Royal Kaak, Kaltenbach BV-Gietart, Nooteboom Trailers, Aebi Schmidt Group, Pillen Group, VMI Group, Hencon en Falco Straatmeubilair.

De opdracht in Oost-Nederland is uitgevoerd met behulp van MaakLos en in samenwerking met de BOOST-partners Windesheim, Metaalunie, VNO-NCW, Saxion en Oost NL.