Showcases
 circulair

Sepawand: Vijftig Jaar Innovatie in Modulaire Systeemwanden

Al meer dan een halve eeuw ontwikkelt, produceert en installeert Sepawand vanuit Nijverdal innovatieve systeemwanden die bekend staan om hun flexibiliteit en duurzaamheid. Opgericht in 1972, heeft Sepawand zich altijd gefocust op kwalitatief hoogwaardige, verplaatsbare en herbruikbare wanden. Deze benadering heeft zich door de jaren heen voortgezet en geëvolueerd. De lange levensduur van haar wanden is één van de zaken waar het bedrijf zich mee onderscheid.

Remanufacturing: wat is het?

Via remanufacturing breng je een gebruikt product of productonderdeel terug op de markt, in een staat en met een positionering die past bij een sterk Nederlands merk. Het is een verdienmodel dat kansen biedt voor nieuwe business; het kan een deel van de oplossing bieden voor tekorten van onderdelen en materialen; en het kan levertijden sterk verkorten. Het is met name geschikt voor bedrijven die zich positioneren op kwaliteit en die vertrouwen hebben in de levensduur van hun eigen product.

Sinds de overname in 2018 heeft Sepawand een vernieuwde focus gelegd op modulariteit en hergebruik. Op projectbasis is zij proefondervindelijk bij klanten wanden gaan terugnemen en demonteren om ze als geheel of vanuit onderdelen weer volledig te gaan hergebruiken. Concreet vervangen ze cassettes met gelaagd glas en worden materialen zoals gelaagd glas en gips hergebruikt voor geluidsdemping in nieuwe wanden. Het directe contact met eindklanten en eigen montageteams speelt daarbij een cruciale rol omdat men zo vroegtijdig kan signaleren welke materialen wanneer vrijkomen, zodat het vakkundig en zonder schade gedemonteerd kan worden voor hergebruik.

Deze aanpak heeft vooral bij overheidsorganisaties, banken en grote corporates met duurzaamheidsambities positieve reacties opgeleverd. Het is echter nog geen gemeengoed in de brede markt en (potentiële) klanten moeten nog bewust worden gemaakt van de hoogwaardige hergebruikmogelijkheden. Op dit moment is het gemakkelijker om nieuw te kopen en vaak wordt door architect een klantspecifieke maatwerk wandoplossing voorgeschreven, waarvoor ook weer nieuwe maatwerkoplossingen moeten worden geproduceerd.

Sepawand werkt rondom dit thema nog vraaggestuurd en op klantvraag. Het economische aspect blijft dan ook uitdagend, aangezien het soms goedkoper is om nieuwe materialen te gebruiken dan bestaande te renoveren. Een scharnier losschroeven, poetsen en smeren kost misschien meer dan de aanschaf van een nieuwe. Een steenwolplaat demonteren, opslaan en remonteren is daarentegen bijna geen extra werk, behalve nauwkeurige handling en opslag. Zo pakt dit soms positief uit voor Sepawand, soms in het voordeel van de opdrachtgever

Met de oprichting van een nieuwe afdeling, Sepawand Circulair, en een toegewijde ruimte in de fabriek, zet Sepawand grote stappen naar verdere professionalisering van haar circulaire processen. De focus ligt op de digitalisering van de beoordelings-, demontage- en herproductieprocessen, met als belangrijke aandachtspunten: standaardisatie en betrouwbare rekenmethodes voor milieu-impact en prijsstelling van hergebruikte producten.

“Als Sepawand zien we grote kansen rondom het circulaire gebruik van onze wanden. De maatschappelijke ontwikkelingen die gaande zijn, gaan in onze ogen zorgen voor nieuwe kansen en als bedrijf willen wij in die duurzame hoek één van de voorlopers zijn, zowel vanuit business- als maatschappelijk perspectief”

Routekaart Remanufacturing

De lessen van de 10 bedrijfsinterviews zullen worden toegevoegd aan de bestaande Routekaart Remanufacturing die is opgesteld door het Circular Value Center waar nauw mee wordt samengewerkt om tot een volgende ontwikkelstap van dit document te komen.

Interesse in meer voorbeelden van bedrijven die waarde weten te halen uit remanufacturing en de stappen die zij hebben gezet om daar te komen? Kom op 28 mei naar de bijeenkomst ‘Dag van de Robotica X Smart Industry Update’ bij Perron038 in Zwolle, waar we het zullen hebben over slimme en duurzame oplossingen voor de maakindustrie. Meld u snel aan!