Showcases
 circulair

Van afvalberg tot circulair ondernemen, Leadax zorgt voor een revolutie op gebied van loodvervangers en dakbedekking

Binnen ons huidige economisch stelsel is het gevolg van de overbelasting van de leefomgeving steeds vaker merkbaar. Fossiele grondstoffen raken op, ons ecologisch systeem is niet voldoende op orde en onze berg met afval blijft maar groeien. Het is niet voor niets dat Nederland hier duidelijke afspraken over heeft gemaakt en de klimaatdoelen hebben vastgelegd in een Klimaatwet waarin CO2-uitstoot verminderd moet worden met minstens 55% voor 2030.

CO2-reductie in Nederland

Ongeveer 22% van de CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig uit de industriesector (bron: CBS). De maakindustrie gebruiken voor hun productie nog voornamelijk fossiele grond- en brandstoffen. De transitie naar een circulaire economie is, om de doelen van 2030 te behalen, essentieel.

Een circulaire economie laat zich omschrijven als het neerzetten van een economisch systeem met gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten waardevast zijn, energiebronnen keer op keer worden hergebruikt en het systeemdenken centraal staat.

Kringloop van het leven

Met de ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt er binnen de maakindustrie nu al stevige stappen gezet naar een duurzame en circulaire economie. Gasgestookte productiesystemen worden vervangen door warmtepompen, fossiele brandstoffen worden vervangen door elektriciteit en CO2 wordt opgevangen en vervolgens hergebruikt.

Naast vermindering in energiebronnen is er nog een belangrijk speerpunt aan te dragen bij de vermindering van CO2: het efficiënt gebruiken van grondstoffen. Binnen de maakindustrie liggen de kansen vooral bij het hoogwaardig recyclen, het optimaliseren van gebruik van grondstoffen en het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen. Deze kansen verdeeld door het 4R-framework; Reduce, Reuse, Recycle en Recover. Vier componenten waarmee de industrie aan de slag kan om zo duurzaam mogelijk te produceren. Innovatieve technieken en vergaande digitalisering leiden dan naar een optimaal productieproces.


Leadax; pionier op gebied van circulaire bouwmaterialen

Een van de pioniers in Circulair ondernemen is Leadax B.V. Dit bedrijf produceert circulaire bouwmaterialen door plastic afval te hergebruiken. Bij het vervaardigen van hun producten door het moederbedrijf Bitufa wordt al ruim 30 jaar bouwmaterialen geproduceerd vanuit de gedachte van een lineaire economie; grondstoffen werden aangekocht en verwerkt om ze vervolgens te verkopen.

Om de transitie te maken naar een circulaire onderneming is de afdeling R&D aan het werk gezet en dat bleek niet voor niets. De ontdekking Polyvinyl Butyral, folie wat o.a. in veiligheidsglas zit, bleek uitermate geschikt voor het produceren van hoogwaardige, lichte en flexibele waterkerende bouwmaterialen, zoals loodvervangers en platte dakbedekking die niet alleen gezonder zijn om mee te werken, maar ook nog eens goedkoper zijn in aanschaf.

Ambitie: lokaal afval gebruiken voor een waterdichte wereld

De transitie naar een circulaire onderneming is voor Leadax daarmee nog niet voltooid. Een van de ambities is om zoveel mogelijk plastic afval lokaal te gaan hergebruiken. Een volgende stap binnen het circulair ondernemen is, volgens Bob Oostelbos - CCO van Leadax - om internationaal productielocaties te openen zodat wereldwijd de folie uit veiligheidsglas lokaal verwerkt kan worden. De hoeveelheden transportbewegingen worden zo gereduceerd, waardoor Leadax de wens naar een totale circulaire kringloop bijna sluitend krijgt.

Wacht niet met beginnen

Binnen de huidige economie is het bekend dat onze fossiele grondstoffen op raken. En op is op! Producenten moeten lang wachten op grondstoffen en door de schaarste van de grondstoffen rijzen de prijzen de pan uit. Dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Ontwikkeling binnen de circulaire economie is hard nodig en snel.

Bob Oostelbos - CCO van Leadax - heeft daarvoor een gouden tip: “Ondernemers die die transitie willen maken.... Wacht niet totdat jouw plan 100% waterdicht is, maar ga gewoon starten. Het gaat over meer dan alleen een duurzaam product produceren. Het gaat om heel je bedrijfsvoering. Dat kan niet in één keer! Dus mijn advies is, ga gewoon aan de gang. 70% is ook genoeg om te beginnen en communiceer erover! Heel belangrijk, want positieve aandacht geeft extra energie om weer een volgende stap te maken”.

Circulair ondernemerschap centraal

Het is te merken dat ondernemend Nederland niet meer kan wachten tot er een oplossing komt. De oplossing begint bij onszelf! Om alvast richting te geven aan deze positieve transitie binnen de maakindustrie en u op weg te helpen, worden er regelmatig evenementen georganiseerd en webinars uitgezonden. Hou onze agenda in de gaten voor de nieuwste trends binnen het circulair ondernemen.